LIFESTYLE 13 octombrie 2015

Semne că bei prea multă cafea

de Covasna Media | 538 vizualizări

Cafeaua este delicioasă și sănătoasă, însă consumată în cantități mari îți poate afecta sănătatea. Vezi cum îți dai seama că bei prea multă cafea.

Specialiștii de la Mayo Clinic susțin că două căni de cafea pe zi reprezintă un consum moderat, care îți trezește sistemul nervos central și îți crește capacitatea de concentrare. Când, însă, depășești această doză, sistemul neurologic este supus unui stres.

Efectele imediate ale consumului ridicat de cafea

Când bei peste 500 de ml de cafea – aproximativ 5-6 căni – începi să simți imediat efectele:

- în primul rând, ești nervoasă

- inima îți bate foarte tare și vorbești mai repede decât de obicei, potrivit livestrong.com

- s-ar putea să ai și un disconfort abdominal

- te porți urât cu ceilalți și pari epuizată

- spasmele musculare pot fi, de asemenea, întâlnite în astfel de cazuri

- după ce efectul cofeinei trece, te vei simți extrem de obosită.

Efectele pe termen lung ale consumului de cafea

Prea multă cafea afectează felul în care funcționează organismul tău. Poți recunoaște aceste semnale și poți reduce cantitatea pe care o bei zilnic. Insomnia, neliniștea și lipsa energiei, de exemplu, apar atunci când în corpul tău este prea multă cofeină. Un studiu al cercetătorilor germani de la Universitatea Erlangen-Nurnberg a tras o concluzie îngrijorătoare. Cercetătorii le-au dat șoarecilor cafea timp de șase săptămâni și au urmărit capa­citatea lor de a înota. Cu timpul, aceștia au observat că subiecții erau mai obosiți și înotau mai greu decât o făceau la începutul studiului.

Un alt studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Melborune a arătat că oamenii care beau mai mult de 5 căni de cafea pe zi pot auzi zgomote care nu există, potrivit businessinsider.com.

Înainte de a trage aceste concluzii, oamenii de știință au analizat 92 de persoane care au consumat cantități mari de cafea și au fost rugate să asculte zgomot alb.

„Le-am spus oamenilor că, pe lângă zgomot alb, vor auzi părți din cântecul „Crăciunul alb”, iar când ajung acolo, să apese pe buton. În realitate, nu am inclus această melodie, dar am constatat că oamenii foarte stresați, care aveau un nivel mare de cofeină în organism, auzeau fragmente din piesă”, a spus prof. Simon Crowe, cel care a condus studiul.

Ce boli poți face de la consumul excesiv de cafea

Consumul moderat de cafea ajută ficatul să curețe organismul de toxine, dar cantitățile mai mari de cofeină îi pot da peste cap funcțiile. Acest lucru se întâmplă mai ales dacă iei și medicamente împotriva durerii.

Cofeina îți stimulează inima, făcând-o să bată mai repede, și îți crește tensiunea arterială. Iar dacă nu ești, încă, îngrijorată, află că prea multă cafea te expune riscului de a face osteoporoză, potrivit cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Oregon. Pentru a preveni apariția acestei boli, trebuie să te asiguri că iei destulă vitamina D și calciu, pe lângă cafea.

Cum renunți la cafea

Cafeaua poate da dependență, iar dacă vrei să renunți la ea, te vei confrunta cu simptome neplăcute, precum dureri de cap sau nervozi­tate. Anxietatea, contipația și dificultățile de concentrare sunt alte probleme care apar în momentul în care vrei să nu nu mai consumi băutura ta preferată. Această perioadă nu durează mai mult de două săptămâni. Dacă treci cu bine de aceste zile, te vei simți ca înainte să dezvolți această dependență, scrie unica.ro.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.