LIFESTYLE 17 noiembrie 2015

România ocupă prima poziţie în UE în funcţie de procentul persoanelor expuse la fumul de ţigară în spaţii închise

de Covasna Media | 581 vizualizări

În România, se fumează zilnic milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85 la sută dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători. Deşi cei mai mulţi dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat, acest lucru nu este deloc uşor.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul produce în prezent aproximativ 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori şi ex-utilizatori iar mai mult de 600.000 sunt nefumători expuşi fuma­tului pasiv. Se estimează că până în 2020 numărul deceselor ar putea creşte la 7,5 milioane pe an, fumatul determinând 10% din totalul deceselor.

Efectele negative ale fumatului nu se limitează la fumător, ci ele se răsfrâng dramatic şi asupra celor aflaţi în proximitatea sa. Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de muncă şi ca o ameninţare la adresa sănătăţii publice. Numeroase studii arată că fumatul pasiv este o cauză a bolilor cardiace şi a cancerului pulmonar la adulţii expuşi. În Europa, bolile legate de fumat fac anual sute de mii de victime; dintre acestea, cele mai multe decese sunt urmare a fumatului pasiv, scrie adevarul.ro.

România ocupă prima poziţie în Uniunea Europeană în funcţie de procentul persoanelor expuse la fumul de ţigară în spaţii închise la locul de muncă. Astfel, aproximativ 40 la sută dintre români nu au fost expuşi deloc sau aproape deloc la fumul de ţigară în spaţii închise ori la serviciu.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.