LIFESTYLE 19 august 2022

Renumitul chef Veres István, invitat special al Festivalului Kürtőskalács-ului

de Iulia Drăghici - Taraș | 1235 vizualizări

Sărbătoarea Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci aduce odată cu cea de-a IV-a ediție a evenimentului, care va avea loc în 9 – 11 septembrie, un element de noutate: publicul participant la festival va avea prilejul de a gusta în premieră variante moderne, reinterpretate, ale celebrului desert secuiesc. Organizatorii au anunțat și că membru de onoare în juriu va fi Veres István din Târgu Secuiesc, chef cu stea Michelin.

Potrivit programului festivalului, prezentat joi într-o conferință de presă, în competiția de preparat Kürtőskalács, sâmbătă, 10 septembrie, concurenții vor găti kürtőskalács după o rețetă tradițională, iar duminică, 11 septembrie, vor avea ca temă să prepare cozonacul secuiesc într-un mod cât mai creativ.

Pe lângă Veres István, juriul va fi format din Farkas Ferenc, maestru cofetar din Sfântu Gheorghe cu reputație de nivel internațional, care va fi și în acest an liderul juraților. Ceilalți membri vor fi: Szőcs Ilona – administratoarea pensiunii Malomkert din Cernat, Bocskor István – administratorul Brutăriei Bocskor din Sânmartin, Jánossy Alíz – jurnalistă din Gheorgheni, specializată în gastronomie, și Kabai János, director de producție la ELDI Brutăria SRL din Târgu Mureș. 

Un aspect interesant al evenimentului este că, pe lângă concursurile de preparat desertul tradițional secuiesc, vor avea loc și concerte și alte activități conexe, printre care și o masă rotundă cu experți și profesioniști din județele Covasna, Harghita și Mureș. 

Una dintre cele mai importante comori ale tezaurului regiunii noastre este kürtőskalács-ul. Suntem mândri de faptul că în Ținutul Secuiesc preparăm acest deliciu, folosind diverse rețete tradiționale și moderne. Este o parte importantă a culturii noastre gastronomice, motiv pentru care, în ziua deschiderii festivalului din acest an, vom organiza o masă rotundă cu experți și profesioniști din județele Covasna, Harghita și Mureș pe tema proiectului „Cufărul de Zestre”. Vom identifica și valorifica moștenirea materială și imaterială din aria noastră geografică. Scopul principal al întâlnirii este de a cunoaște și coordona mișcările de zestre din cele trei județe ale Secuimii și de a face un schimb de experiență profesională”, a declarat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

Talentatul bucătar Veres István, originar din Târgu Secuiesc, a condus în 2020 echipa Ungariei în finala unuia dintre cele mai prestigioase concursuri de gastronomie din lume, Bocuse d’Or. 

Veres István a devenit cunoscut în ţară în special prin participarea la emisiunea televizată „Top Chef” din 2014. Visul său de a deveni unul dintre cei mai apreciaţi chefi nu doar din România, ci chiar din estul Europei, a prins contur în martie 2019, când restaurantul la care acesta lucra, Babel din Budapesta, a primit vestea că a obținut prima stea în Ghidul Michelin, unde au acces doar cele mai bune localuri din lume, după criterii foarte stricte. 

Chef Veres István și-a început cariera de bucătar în restaurantul familiei din Târgu Secuiesc, Vadrózsák-Măcieșul, dar și-a îmbunătățit abilitățile în unele dintre cele prestigioase restaurante din lume: „L’Arpege” din Franța, „L’Ortolan” din Anglia sau „Patrick Guillbaud” din Irlanda.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.