LIFESTYLE 15 septembrie 2015

Regula celor 5 secunde - mănânci sau nu ceva ce a căzut pe jos?

de Covasna Media | 426 vizualizări

De multe ori auzim oameni care au scăpat ceva pe jos spunând: „pot să mănânc, că a stat mai puţin de 5 secunde”. Pornind de la acest lucru, dar şi de la studii mai vechi, omul de ştiinţă Paul Dawson, de la Universitatea Clemson, a făcut noi teste pentru a afla dacă regula chiar se aplică.

Cercetătorul a vrut să afle în cât timp se transferă bacteriile de pe o suprafaţă contaminată pe produsele alimentare. Pentru a afla, el a infectat cu Salmonella bucăţi de gresie, lemn sau covor. Apoi a aşezat în zonele respective o bucată de şuncă şi pâine timp de 5, 30 sau 60 de secunde. A repetat totul lăsând alimentele acolo timp de 2, 4, 8 şi 24 de ore. Apoi a analizat cantitatea de bacterii transferate pe produsele alimentare, arată The Independent, citat de ziare.com.

Paul Dawson a constatat la sfârşitul experimentului că volumul de bacterii transferate nu depinde de timpul în care s-a aflat alimentul în contact cu suprafaţa contaminată, ci cât de murdară este zona respectivă.

De asemenea, tipul de suprafaţă face diferenţa. De exemplu, pe covor este cel mai bine să scapi mâncarea, în comparaţie cu lemnul sau gresia. În cazul produselor care au fost puse pe covor s-a descoperit că sub 1% dintre bacterii au fost transferate, spre deosebire de mâncarea care a intrat în contact cu lemnul sau gresia, unde procentajul a fost de 48%-70%.

Cercetătorul susţine că nu există un risc foarte mare să te îmbolnăveşti atunci când mănânci ceva ridicat de pe jos, dar că acest lucru e posibil dacă în locul respectiv există un microorganism dăunător, aşa că mai bine este să ne spălăm pe mâini şi să păstrăm suprafeţele din jurul nostru cât mai curate.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.