LIFESTYLE 11 august 2017

Perseide și audiții muzicale subacvatice, la Centrul de scufundări de la Dalnic

de Agerpres | 932 vizualizări

Centrul de scufundări de la Dalnic organizează, sâmbătă seară, o acțiune inedită de observare a „Perseidelor”, oferindu-le oaspeților posibilitatea de a urmări ploaia de meteori în timpul unor audiții muzicale subacvatice.

Coordonatorul Centrului, scafandrul profesionist Szabó Jenő, a declarat că în lacul de la Dalnic, pe care l-a amenajat în urmă cu aproape trei ani, a montat patru căzi speciale pentru meloterapie, precum și un difuzor care transmite sunetele sub apă, iar cei care doresc pot urmări „spectacolul ceresc” din mijlocul lacului.

„Apa e caldă, are 28 de grade Celsius, în căzi e și mai caldă, iar cei care doresc se pot scufunda direct în lac, noi le punem la dispoziție costume de neopren. (...) Începem la ora 8 seara și, cu siguranță va fi foarte plăcut și mai ales relaxant, pentru că în timpul acestor audiții subacvatice sistemul nervos parasimpatic se pune în funcțiune. (...) Sunt boli pe care le avem din cauza stresului și oboselii, iar această meloterapie subacvatică ajută la activarea sistemului de autovindecare. Deci, vom combina audițiile subacvatice cu observarea Perseidelor, dar persoanele interesate trebuie să își facă rezervare, pentru că locurile sunt limitate”, a declarat Szabó Jenő.

Ploaia de meteori „Perseide” este un fenomen care se repetă în fiecare an, de la începutul lunii iulie până la jumătatea lunii august, iar astronomii spun că în perioada 11-13 august acesta atinge punctul culminant, adică vor cădea peste 100 meteori pe oră. Specialiștii ne recomandă să ieșim în afara orașelor, în zone lipsite de poluare luminoasă pentru a ne bucura din plin de acest spectacol.

Szabó Jenő a avut, de-a lungul timpului, și alte proiecte interesante, spre exemplu, în urmă cu câțiva ani, a înființat o „școală subacvatică” pentru surdo-muți, unde aceștia erau ajutați, prin intermediul audițiilor subacvatice, să deslușească sunete și să învețe cuvinte. Ideea i-a venit în timpul unui studiu de comunicare între oameni și delfini prin intermediul sunetelor subacvatice, iar recent a demarat și o serie de exerciții pentru copiii cu autism.

Scafandrul Szabó Jenő, care are o experiență de aproape trei decenii în acest domeniu, a absolvit Facultatea de Geologie din Cluj, iar în anul 1994 a obținut brevetul internațional de instructor, având atestat inclusiv din partea NAUI (SUA), cea mai mare organizație din lume pentru training subacvatic.

În studenție a lucrat o perioadă împreună cu celebrul căpitan Jacques Ives Cousteau, pe care l-a însoțit într-o expediție ce a avut ca scop evaluarea gradului de poluare a Dunării, începând din Pădurea Neagră și până la vărsarea ei în Marea Neagră, iar în 2007 a lucrat cu Muzeul de Arheologie din Mangalia, făcând parte din echipa care a descoperit cetatea scufundată Callatis.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.