LIFESTYLE 31 august 2014

Patru alergii care te pot ucide şi cum le eviți

de Covasna Media | 417 vizualizări

Alergiile alimentare afectează multă lume și se pot manifesta la numerose alimente, dar în funcțile de specificul alimentar al unei țări pot domina unele sau altele.

Simptomele alergiei merg de la vărsături și crampe abdominale până la șoc anafilactic. Anafilaxia sau şocul anafilactic reprezintă o reacţie alergică brutală a organismului, declanşată de factori multipli şi care apare la câteva minute după intrarea în contact cu substanţa alergenă. Dacă nu reacţionăm în timp util, şocul anafilactic pune în pericol viaţa persoanei afectate, scrie doctorulzilei.ro.

Alergiile la alune şi arahide, foarte răspândite

Cel mai frecvent întâlnită alergie este cea la alune şi arahide. Jumătate dintre cei care mani­festă reacţii adverse la aceste alimente vor păţi la fel şi în cazul nucilor.

Trebuie evitat, pe cât este posibil, consumul de alimente ce conţin alune şi arahide, cum ar fi uleiul sau crema de arahide. Produsele de patiserie, diferite sosuri sau chiar chili pot să conţină proteine ascunse de arahide. Proteinele vegetale hidrolizante conţinute de aceste produse sunt cele care pot declanşa reacţiile alergice.

O altă categorie apropiată de alimente care dau reacţii asemănătoare sunt migdalele, fisticul sau nucşoara.

Lapte şi produse lactate

Alergiile pentru lapte şi produse lactate se manifestă, în general, în copilărie, iar cu timpul 80% dintre copii le depăşesc. Sugarii pot avea nevoie de lapte praf hipoalergenic şi în unele cazuri mamele care alăptează trebuie să evite consumul de lapte. Proteinele din lapte se găsesc în multe alimente procesate, chiar şi în conservele de ton. Proteina cazeină, prezentă în lapte, coagu­lându-se, formează partea componentă principală a brânzeturilor. Laptele de capră nu este o alternativă dacă suferi de o alergie la laptele de vacă. Nu trebuie confundată intoleranţa la lactoză care nu este o alergie, ci o problemă digestivă. În cazul intoleranţei nu pot fi digerate cantităţi mari de produse lactate, însă în cantităţi mici nu sunt probleme.

Ouă

La fel ca în cazul laptelui, alergiile la ouă sunt prezente la multe persoane în copilările, însă ulterior scapă de această povară. Trebuie citite cu atenţie etichetele produselor precum fideaua, maioneza sau cele de patiserie deoarece aluatul conţine ouă. Ai grijă la spuma topping din anumite băuturi sau chiar la covrigii care ar putea fi unşi, înainte de a fi puşi în cuptor, cu ou. Cei cu astfel de alergii trebuie să fie atenţi şi atunci când fac vaccinuri: de exemplu, vaccinul antigripal conţine diferite substanţe ce se găsesc în ouă.

Soia

Dacă eşti ghinionistul posesor al unei alergii la soia, va trebui să citeşti cu foarte mare atenţie etichetele tuturor produselor pe care le cumperi. Soia e folosită într-o gamă largă de alimente, de la panificaţie, prăjituri, supe şi conserve până la carnea procesată sau în snacksuri. Mare grijă trebuie avută în privinţa copiilor, ei suferă cel mai des de alergii la soia.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.