LIFESTYLE 13 ianuarie 2015

Ochi obosiţi: 5 cauze care îţi reduc acuitatea vizuală

de Covasna Media | 804 vizualizări

Mulţi oameni se confruntă cu problema ochilor obosiţi. După o zi grea de muncă ajungi acasă stors de energie şi te întrebi de ce ai ochii obosiţi. Iată cinci cauze care îţi reduc acuitatea vizuală şi ce sfaturi oferă dr. James P. McCulley, medic oftalmolog, profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii din Texas.

Orele multe petrecute în faţa computerului. Munca la calculator şi cititul necesită folosirea mai multor zone musculare ale ochilor. Ochiul uman este conceput în aşa fel încât retina să oglindească orice obiect fără să se utilizeze nici un muşchi. Totuşi, pentru a vedea un obiect de aproape, intră în joc câte un set de muşchi. De exemplu, muşchii extraoculari trebuie să mişte fiecare ochi spre interior, sfincterele pupilelor lucrează la micşorarea acestora, muşchii ciliari se contractă astfel încât un obiect să fie cât mai clar reprodus.

Sfat: Pentru a vă relaxa ochii trebuie să vă concentraţi atenţia asupra unui obiect aflat la distanţă mai mare. Veţi simţi imediat cum muşchii ochilor se destind.

„Defecte” de funcţionare ale ochilor. Ochii umani nu sunt perfecţi şi tocmai acele imperfecţiuni îşi aduc aportul la obosirea lor. În plus, „defectele” se vor accentua cu trecerea timpului. De exemplu, oamenii care nu văd bine la distanţă, îşi solicită mai mult decât normal muşchii ciliari. Iar oamenii care au muşchii extraoculari slăbiţi îi forţează la maximum când citesc.

Sfat: Vizitaţi regulat medicul oftalmolog pentru a avea în permanenţă un control asupra problemelor oculare. Medicul vă va prescrie cel mai bun remediu pentru ochii voştri.

Lumina prea slabă sau prea tare. Să citeşti sau să lucrezi la o lumină care este ori prea tare, ori prea slabă duce la extenuarea sfincterelor pupilelor. În timp, acuitatea vizuală va scădea din cauza acestei probleme.

Sfat: Ia-ţi un întrerupător care te ajută să gestionezi intensitatea luminii.

Suprasolicitarea ochilor. Aşa cum 100 de flotări ar putea să-ţi cauzeze accidentări la muşchii braţelor, orele petrecute cu duiumul în faţa calculatorului sau hârtiilor de birou pot duce la suprasolicitarea muşchilor oculari. În funcţie de nivelul vostru de toleranţă la durere, veţi resimţi arsuri, dureri, înţepături de intensitate mai mică sau mai mare.

Sfat: Dacă serviciul vostru implică multă muncă de birou şi lucru cu calculatorul, nu mai deschideţi PC-ul când ajungeţi acasă.

Clipirea rară. Când lucraţi la calculator sau când munca voastră presupune urmărirea atentă a diverselor hârtii de birou (în general când obiectul muncii se afla la distanţă mică de ochi), aveţi tendinţa să clipiţi mai rar, iar acest lucru duce la uscarea ochilor. Când oamenii sunt obosiţi, clipesc mai rar, iar ochii sunt slab lubrifiaţi, ceea ce se traduce prin pierderea acuităţii vizuale în timp.

Sfat: La fiecare oră, luaţi o pauză de câteva minute.

(sfatulparintilor.ro)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.