Noul super aliment: coaja de banană. De ce nu trebuie să o arunci
Coaja de banană pare a fi noul superaliment având în vedere cât de mult bine poate face organismului.
Nutriţionistul Ella Allfred susţine că, deşi pare o alegere foarte ciudată, coaja de banană are o mulţime de beneficii nutriţionale, conţinând magneziu, potasiu, vitamina A, C, B12, B6 şi nu numai, arată Daily Mail.
Specialistul susţine că în coaja de banană se găsesc fibre care ajută la menţinerea sănătăţii tractului intestinal, fiind bune şi pentru slăbit, pentru că te fac să te simţi sătul pentru mai mult timp.
Studiile anterioare au arătat ca fibrele scad colesterolul, reducând, în acelaşi timp, şi riscul de a face boli de inimă, infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Vitamina A este necesară pentru dinţi sănătoşi şi oase puternice, iar vitamina B6 ajută sistemul imunitar, fiind benefică pentru inimă şi creier.
Mai mult, vitamina B6 reglează nivelul de zahăr din sânge, crescând bună dispoziţie. Şi vitamina B12 ajută creierul şi sistemul nervos, gama de vitamine B fiind bune şi pentru cei care doresc să slăbească. Vitamina C ajută organismul să se vindece mult mai rapid.
Laura Flores, un alt nutriţionist, precizează că pe lângă cele de mai sus în coaja de banană se găsesc compuşi bioactivi, precum polifenolii sau carotenoizii.
Coaja de banană mai conţine şi serotonină, hormonul care stimulează starea pozitivă de spirit, dar şi luteina, care ajută vederea pe timp de noapte, previne cataracta şi degenerescenţa maculară.
Totuşi, specialiştii anunţă că de foarte multe ori cojile de banană sunt stropite cu pesticide, deci trebuie să cauţi unele bio şi să le speli foarte bine înainte să le consumi.
Poţi încerca să mănânci coajă de banană fiartă, prăjită, în smoothie sau ceai.
Allred a precizat că nu numai coaja de banană este foarte sănătoasă, ci şi cea de portocală sau lămâie, dar problema este că nu sunt uşor de digerat. La fel se întâmplă şi în cazul fructului kiwi. „Este bogat în fibre şi consumând coajă de kiwi creşti aportul de nutrienţi”, a precizat nutriţionistul.
(ziare.com)