Muzica îmbunătăţeşte gustul preparatelor culinare
Sunetele înalte ajută oamenii să perceapă mai puternic gustul preparatelor dulci, iar basul oferă senzaţia că mâncarea este mai amară, se arată într-un studiu realizat în cadrul Sony Multi-Room Sonic Wonderland.
Experimentele au urmărit confirmarea teoriei asezonării sonice a preparatelor culinare cu muzica
În loc de a folosi sarea şi piperul pentru a da gust preparatelor culinare, profesorul Charles Spence, de la Universitatea din Oxford, un pionier în psihologia experimentală, propune asezonarea sonică a mâncărurilor cu specific internaţional. Acesta a ajuns la concluzia că opera, flamencoul şi chiar muzica techno germană pot îmbunătăţi percepţia gustului.
Cercetările au mai evidenţiat că muzica clasică poate da senzaţia că vinul băut este mai scump, muzica lentă poate duce la un gust mai persistent, în timp ce muzica alertă duce la o scurtare a experienţei gustative. De asemenea, cu cât oamenilor le place mai mult muzica, cu atât mai mult vor aprecia gustul preparatelor pe care le încearcă - acesta este un exemplu de transfer senzorial, care presupune transferul percepţiei despre muzică asupra percepţiei despre mâncare şi băutură.
De asemenea, s-a mai discutat, în acest studiu, despre asocierea adecvată a instrumentelor muzicale cu tipul alimentelor consumate - cercetarea sugerează faptul că sunetul pianului se potriveşte cu fructe dulci, precum mure, caise şi zmeură.
Chiar şi simplele zgomote ale factorilor externi pot influenţa experienţa gustativă. "Multe experienţe senzoriale din jurul preparatelor culinare şi a băuturilor au un astfel de efect. Alimentele crocante, cremoase sau carbogazoase pe care le îndrăgim sunt asociate de cele mai multe ori cu sunete specifice", a explicat profesorul universitar Charles Spence.