LIFESTYLE 18 iunie 2015

Muzica îmbunătăţeşte gustul preparatelor culinare

de Mediafax | 28 vizualizări

Sunetele înalte ajută oamenii să perceapă mai puternic gustul preparatelor dulci, iar basul oferă senzaţia că mâncarea este mai amară, se arată într-un studiu realizat în cadrul Sony Multi-Room Sonic Wonderland.

Experimentele au urmărit confirmarea teoriei asezonării sonice a preparatelor culinare cu muzica

phone spy app / spy phone mobile / high school essays on persepolis / anti spy mobile phone / essay writing / custom assignment writing service / spy on phone using phone number / buy online essay
locală. Participanţii au confirmat faptul că mâncarea franţuzească are un gust mai bun atunci când pe fundalul sonor se aude un cântec francez la acordeon, în timp ce muzica lui Giacomo Puccini a îmbunătăţit gustul pastelor italieneşti. Experimentele au evidenţiat rezultate similare în cazul preparatelor nemţeşti, spaniole şi greceşti, informează un comunicat remis Mediafax.

În loc de a folosi sarea şi piperul pentru a da gust preparatelor culinare, profesorul Charles Spence, de la Universitatea din Oxford, un pionier în psihologia experimentală, propune asezonarea sonică a mâncărurilor cu specific internaţional. Acesta a ajuns la concluzia că opera, flamencoul şi chiar muzica techno germană pot îmbunătăţi percepţia gustului.

Cercetările au mai evidenţiat că muzica clasică poate da senzaţia că vinul băut este mai scump, muzica lentă poate duce la un gust mai persistent, în timp ce muzica alertă duce la o scurtare a experienţei gustative. De asemenea, cu cât oamenilor le place mai mult muzica, cu atât mai mult vor aprecia gustul preparatelor pe care le încearcă - acesta este un exemplu de transfer senzorial, care presupune transferul percepţiei despre muzică asupra percepţiei despre mâncare şi băutură.

De asemenea, s-a mai discutat, în acest studiu, despre asocierea adecvată a instrumentelor muzicale cu tipul alimentelor consumate - cercetarea sugerează faptul că sunetul pianului se potriveşte cu fructe dulci, precum mure, caise şi zmeură.

Chiar şi simplele zgomote ale factorilor externi pot influenţa experienţa gustativă. "Multe experienţe senzoriale din jurul preparatelor culinare şi a băuturilor au un astfel de efect. Alimentele crocante, cremoase sau carbogazoase pe care le îndrăgim sunt asociate de cele mai multe ori cu sunete specifice", a explicat profesorul universitar Charles Spence.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.