LIFESTYLE 3 iulie 2014

Mituri despre renunţarea la fumat

de Covasna Media | 1147 vizualizări

Când vine vorba despre renunţarea la fumat, multă lume are concepţii total greşite în privinţa efectelor pe care le-ar putea avea abandonarea acestui viciu asupra organismului. Este evident că a spune STOP! fumatului are numai efecte benefice asupra corpului tău. În ceea ce priveşte aşa-zisele efecte negative ale acestei decizii, citeşte în rândurile de mai jos:

1. Ţigara electronică te ajută să te laşi

Un studiu efectuat de Universitatea California din San Francisco, a arătat că ţigara electronică nu îi ajută pe fumători să renunţe la viciu. Revizuirea a 82 de studii efectuate pe fumătorii de ţigări electronice a arătat că de fapt fumătorii de astfel de ţigări aveau cele mai mici şanse de a renunţa la acest viciu comparativ cu cei care nu au încercat niciodată această modalitate de fumat.

2. Te vei îngrăşa!

Ţigările şi greutatea nu prea au nicio legătură unele cu altele. Ba mai mult, unele studii au arătat că de fapt, ţigările te-ar putea „ajuta” să capeţi câteva kilograme în plus. De ce persista totuşi acest mit? Pentru că cele mai multe persoane au tendinţa de a compensa fumatul cu mâncatul, aşa se explică de ce pantalonii încep să te strângă după ce te-ai lăsat de fumat. Dacă continui să mănânci doar atât cât îţi trebuie nu vei avea această problemă.

3. Abandonarea fumatului costă!

Ţi se par prea scumpi plasturii anti-fumat şi medicamentele care te ajută să scapi de viciu? Ei bine, dacă vei face puţină matema­tică şi vei realiza câtă economie vei face ulterior, când nu vei mai cumpăra ţigări de trei ori pe săptămână, vei constata că de fapt plasturii şi medicamentele merită toţi banii.

4. Narghileaua este o variantă mai sănătoasă a fumatului

Dacă fumezi narghilea ocazional, când ieşi în oraş cu prie­tenii, s-ar putea ca într-adevăr narghileaua să fie mai sănătoasă. Studii recente au arătat că de fapt narghileaua este la fel de toxică ca şi ţigările şi că substanţele inhalate cu ea pot fi cancerigene.

5. Dacă te laşi după ani întregi de fumat, sănătatea ta nu se va îmbunătăţi

Nu e niciodată prea târziu pentru a te bucura de bene­ficiile renunţatului la fumat. De fapt, s-a dovedit că după numai un an de la abandonarea viciului, riscul de a dezvolta boli de inimă scade la jumătate. După numai 20 de minute de la renunţarea la fumat bătăile inimii şi tensiunea arterială revin la normal. După 12 ore de la renunţarea la fumat nivelul de monoxid de carbon din sânge se normalizează. După două, trei luni de la renunţarea la fumat funcţionarea plămânilor tăi şi circulaţia se îmbunătăţesc.

6. Nu vei putea face faţă stresului fără ţigări

Deşi foarte mulţi oameni fumează atunci când sunt stresaţi, de fapt s-a dovedit că nefumătorii sunt mai puţin anxioşi decât fumătorii, iar fumătorii care au abandonat viciul sunt mai puţin anxioşi decât foştii fumători. De ce persistă acest mit? Pentru că s-a creat obiceiul printre fumători să fumeze când sunt stresaţi, iar după ce se vor lăsa nu vor şti ce să facă în momentele de stres. De fapt nu ţigările îi liniştesc pe fumători, ci faptul că se îndepărtează de birou şi de probleme liniştindu-se astfel. Dar asta poţi să faci şi fără să fumezi.

7. Nu vei mai fi la fel de creativ

Dacă singurul loc în care îţi vin cele mai bune idei sunt la o pauză de ţigară, asta se întâmplă numai pentru că aşa vrei tu să crezi, încurajându-te astfel să persişti în acest viciu. S-ar putea că într-adevăr ideile bune să îţi vină într-o pauză, dar asta nu are nicio legătură cu fumatul. Încearcă într-o zi când eşti într-o pană de idei să faci o simplă plimbare de 10 minute şi ai să vezi că ideea salvatoare va apărea negreşit.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Vipercig, 4 iulie 2014
Eu nu stiu cine sunt acesti "cercetatori", dar un lucru este cert: tigara electronica ajuta oamenii sa renunte la fumat. Nu ne trebuie studii ca sa dovedim asta, o devodesc cele cateva milioane de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.