Mituri despre consumul de alcool
Alcoolul este utilizat la scară largă în întreaga lume. Cu toate acestea, mai puțin de 60% dintre consumatorii constanți recunosc că obiceiurile lor le pun sănătatea la risc, potrivit sondajului realizat de Global Drug Survey în 2014. Mulți băutori nu reușesc să gestioneze propriul consum de alcool. Kenneth R. Warren, director adjunct la National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA), a reunit șase dintre cele mai comune mituri referitoare la consumul de alcool.
Mitul 1. Puteți consuma o băutură alcoolică la fiecare oră și după aceea să vă urcați la volan
Probabil vă este cunoscută teoria conform căreia organsimele noastre procesează o băutură pe oră. „Majoritatea persoanelor care beau un pahar pe oră, vor deveni vizibil afectate pe măsură ce trece timpul”, a explicat Warren.
Mitul 2. Puteți să vă treziți din beție dacă vreți
Nimic nu accelerează procesul de revenire, nici măcar o ceașcă de cafea fierbinte sau un duș rece. Cofeina poate face mai mult rău decât bine, potrivit lui Warren. „Cofeina este un stimulent și din această cauză o persoană va fi mai trează, dar la fel de afectată de alcool[...] Cofeina vă poate da un sentiment fals de încredere în faptul că nu sunteți afectat, ceea ce ar putea duce la un comportament riscant și la decizii periculoase”, a explicat acesta.
Mitul 3. Berea înainte de lichior, o idee proastă
În realitate, sunteți mahmur din cauza cantității totale de alcool pe care ați consumat-o, nu din cauza ordinii în care ați făcut-o. „Oamenii consumă în general berea și după aceea trec la lichior, la sfârşitul serii, deci cred că lichiorul i-a îmbolnăvit[...] Amestecul celor două nu are nicio legătură cu dizpozitia de a doua zi”, a explicat Carlton K. Erickson, director la Addiction Science Research and Education Center din cadrul Universității din Texas.
Mitul 4. „Burta de bere”
Cu siguranță, consumul de bere vă poate îngrășa, dar asta este valabil pentru orice produs pe cacre îl consumați în exces. „Burta de bere apare din cauza caloriilor excesive din orice sursă, inclusiv berea”, a spus Marion Nestlé, nutriționist în cadrul New York University.
Mitul 5. O băutură înainte de somn vă ajută să dormiți
O băutură înainte de culcare vă poate ajuta să adormiți, dar accentuează sforăitul și întrerupe somnul. Potrivit unei revizuiri publicate în 2013, alcoolul întrerupe somnul în timpul fazei REM, scăzând timpul petrecut în această etapă extrem de importantă.
Mitul 6. Șunca cu ouă și cu brânză, soluția perfectă pentru mahmureală
Nu este atât de important ce mâncați după ce ați consumați alcool, cât ce mâncați înainte sau în timp ce beți. „Dacă mâncați înainte sau în timp ce beți, efectul alimentelor este de a reduce rata de absorbție a alcoolului în organism și nu veți avea o concentrație de alcool atât de mare în sange”, spune Warren.