Maşinile viitorului vor „citi“ alcoolemia: şoferii beţi nu vor fi lăsaţi să pornească maşina
Un dispozitiv capabil să monitorizeze cantitatea de alcool consumată de şoferi este în curs de dezvoltare, a anunţat echipa americană de cercetare care lucrează la conceperea DADSS (Driver Alcohol Detection System for Safety), un sistem care detectează dacă şoferul a băut prea mult alcool graţie unor senzori inteligenţi plasaţi pe volan şi lângă scaunul şoferului. Acesta ar putea fi instalat în viitorul apropiat pe toate maşinile vândute în SUA.
Lansarea pe piaţă a sistemului DADSS va mai dura câţiva ani, însă utilitatea sa va contribui în mod sensibil la diminuarea accidentelor rutiere cauzate de consumul excesiv de băuturi alcoolice.
Un studiu publicat în American Journal of Public Health arată că în decursul a 15 ani, pe măsură ce maşinile vor fi echipate cu alcoolmetre care blochează motorul, s-ar putea evita peste 59.000 de decese, 1,25 milioane de accidente fără victime şi irosirea a 340 de miliarde dolari la cât au fost estimate pagubele.
Sistemul ar urma să împiedice pornirea maşinii în cazul în care şoferul prezintă un nivel de alcool în sânge de 0,08% (care este limita legală în SUA) sau mai mare. În cazul şoferilor americani care nu au împlinit încă vârsta legală de la care pot consuma alcool, dispozitivul ar putea fi setat la 0%.
Dispozitivul detectează cât a băut şoferul cu ajutorul unor senzori inteligenţi plasaţi pe volan şi lângă scaunul şoferului, folosind lumina infraroşie pentru a măsura alcoolemia în respiraţia conducătorului sau în vârful degetelor.
Pe de altă parte, reprezentanţii Institutului American al Băuturilor consideră că sistemul DADSS este unul pasiv şi că acesta nu va funcţiona împotriva şoferilor periculoşi din trafic, ci împotriva celor care consumă alcool în mod responsabil, scrie Daily Mail, citat de adevarul.ro.