LIFESTYLE 17 august 2014

Internetul ţine „mintea trează”

de Covasna Media | 351 vizualizări

Cercetătorii din India, în colaborare cu cei britanici, au stabilit că navigarea pe internet este una din sursele care previn îmbătrânirea creierului, a cărui uzura prematură se datorează în mare măsură lipsei de exerciţiu.

Internetul obligă internautul la o gândire rapidă, necesară căutării informaţiilor şi asimilării lor, iar acestea au un efect asemănător cu cel al exerciţiilor fizice, menţinând sănătoasă musculatura şi asigurând funcţionarea sistemului osos, scrie portalul Medvsti, citat de Ziare.com.

Cercetătorii cred că, prin exer­ciţii zilnice desfăşurate pe internet, creşte rezerva cognitivă a creierului şi chiar se extinde reţeaua de neuroni care asigură buna lui funcţionare.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii britanici au testat un eşantion de 6422 subiecţi, bărbaţi şi femei, cuprinşi între 50 şi 89 de ani. Testele au dovedit că persoanele care folosesc în mod constant internetul îşi păstrează vreme mai îndelungată calităţile inte­lectuale. Conexiunile le ţin în permanenţă mintea „trează” şi atentă la informaţiile primite.

Totodată, creierul are ten­din­ţa de a stoca informaţiile, pentru a putea reveni asupra lor. În situaţia când nu primeşte în permanenţă date noi, pe care să le încredinţeze propriului sistem de stocare, creierul începe să aibă tendinţa de a deveni pasiv faţă de cele ce se petrec în jur, îi scade capacitatea de memorare şi mai ales capacitatea de a re­adu­ce din memorie informaţii pe care le considerăm „uitate pentru totdeauna”.

Este de o deosebită importanţă alfabetizarea digitală a populaţiei în vârstă, aceasta contribuind direct la menţinerea constantă a standardului de viaţă, la menţinerea vitezei de gândire şi ţinerea inteligenţei în stare de veghe.

Pe de altă parte, aceiaşi cercetători atrag atenţia că excesele nu sunt recomandate în niciun domeniu. În acest sens, accesarea neîntreruptă a internetului şi folosirea lui obsedantă pot crea o dependenţă periculoasă, care afectează alte organe decât creierul.

Testele efectuate arată că, depăşirea anumitor limite în navigarea pe internet poate produce boli cardiovasculare şi creşterea riscului de diabet.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.