LIFESTYLE 6 februarie 2014

Inima are de suferit când calitatea somnului nu este bună

de Covasna Media | 357 vizualizări

Sindromul de apnee obstructivă în somn (SAOS) afectează calitatea vieții, unele semne fiind evidente, altele mai puțin. Apneele afectează calitatea somnului, lucru care se traduce prin somnolență în timpul zilei, asociată uneori cu iritabilitate, scădere a libidoului și simptome depresive, scrie passionsante.be.

Apneea de somn este o afecțiune a aparatului respirator caracterizată prin pauze respiratorii repetate, frecvente în timpul somnului. Durata perioadei de oprire a fluxului de aer este de circa 10 secunde.

O echipă de cercetători de la Universitatea California din Los Angeles arată că este tulburată și reglarea sistemului nervos autonom — sau sistemul neuro-vegetativ. Aceste mecanisme gestionează funcții automate cum ar fi controlul mușchilor digestivi și cardiaci.

În cadrul studiului, cercetătorii au apelat la un grup de adulți, bărbați și femei, pe care i-au supus unor teste fizice destinate să evalueze răspunsurile autonome ale organismului, îndeosebi în ceea ce privește frecvența cardiacă. Jumătate din participanți erau diagnosticați (recent) cu SAOS, iar cealaltă jumătate, nu.

Rezultatele au arătat că apneele în somn compromit semnificativ capacitatea de adaptare a frecvenței cardiace, cu o probabilitate crescută de a face, cu timpul, o boală de inimă. "Observăm un impact extrem de negativ al apneei în somn la bărbați, dar și mai sever la femei", afirmă unul din autorii studiului. Efectele obișnuite ale apneelor sunt mai discrete la femei sau ele se plâng mai puțin, ceea ce nu ușurează deloc diagnosticul, adaugă el.

(Agerpres)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.