LIFESTYLE 17 mai 2018

În iunie, liber la grătar în centrul orașului Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1832 vizualizări

Transylvanian BBQ Festival se unește cu Agrofest pentru a da naștere unui eveniment unic în România

Sfântu Gheorghe se pregătește să fie gazda unui nou eveniment unic în România. După ce anul trecut, covăsnenii și vizitatorii județului au avut parte de o Paradă a Cârnaților și un Festival al Verzei sau de un festival al deliciilor dulci, KürtősFeszt, acum vine rândul grătarelor să sfârâie. Însă nu cum suntem obișnuiți, la umbra copacilor și lângă malul apei, ci chiar în mijlocul orașului, dar într-un cadru organizat, sub forma unui concurs internațional de barbecue.

Agrofest, festivalul dedicat agriculturii și fermierilor din județul Covasna își adaugă în componența sa evenimentul Transylvanian BBQ Festival, unde grătarul va fi dus la rang de artă culinară fină.

Autoritățile promit o premieră națională și un festival unic

Acțiunea este de fapt și o premieră națională, pentru că județul Covasna face astfel primul pas în  vederea organizării, pentru anul viitor la Sfântu Gheorghe a unei etape din concursul american de barbecue, derulat sub egida KCSB (Kansas City Barbeque Society).

La concursul de barbecue sunt așteptate 10 echipe licențiate din România și din Ungaria. Preparatele acestora vor fi degustate de un juriu care va stabili câștigătorii, însă și vizitatorii gurmanzi vor avea șansa de a-și potoli pofta cu mâncărurile speciale.  

„În România până acum nu s-a organizat un concurs, nici festival care se axează doar pe barbecue. Dorim să facem ceva unic, care nu s-a mai organizat în România, tocmai pentru a atrage cât mai mulți turiști din afară. (...) În cadrul acestui festival va avea loc și un concurs conform regulamentelor Kansas City Barbeque Society (KCBS). Nu va fi un concurs oficial, dar vom respecta aceste regulamente pentru că dorim ca anul viitor concursul acesta din cadrul festivalului să fie inclus în circuitul Kansas City Barbeque Society și să putem atrage și echipe din afara țării și din afara Ungariei și să sperăm că din cât mai multe țări din Europa. Bineînțeles, vor avea loc și concerte și alte evenimente pe care le vom prezenta mai pe larg. (...) Noi sperăm ca minimum 10 – 12 echipe să răspundă afirmativ la acest concurs și sperăm că va fi un eveniment care va trece de granițele județului nostru”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Grüman Róbert, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.

Organizatorii evenimentului au precizat de asemenea că în România există doar trei echipe licențiate KCBS, în Brașov, Sovata și Oradea și doar acestea vor putea lua parte la festival.

„Co-organizatorii evenimentului sunt colegii noștri de la INdiVINO, care anul trecut au participat la un concurs în Ungaria, deci noi sperăm că 10 echipe vor fi aici în weekendul 8 – 10 iunie. Concursul, conform regulilor KCBS constau în cinci categorii, deci ei vor trebui să prepare din pui, coaste de porc, spate de porc, piept de vită și o surpriză, care va fi un produs local, specific județului nostru, pe care, bineînțeles, îl vom dezvălui înainte de eveniment”,  a mai spus Grüman Róbert.

„Dacă România intră în circuitul internațional de barbecue, o să avem astfel și o recunoaștere internațională”, a explicat și Debreczi Zsombor, unul dintre organizatori, juriu oficial al KCBS.

„E important să deosebim grătarul de barbecue”

Organizatorii evenimentului au subliniat că deși cultura barbecue nu este una specifică județului, este important totuși ca oamenii să facă diferența dintre grătarul din weekend, făcut cu prietenii și rudele sau barbecue.

 „Am ajuns la o fază „expansionistă” în ceea ce înseamnă cultura, turismul, gastro-cultura din Ținutul Secuiesc. Se leagă totuși pentru că noi secuii am adus o tradiție în ceea ce înseamnă prepararea cărnii. (...) Barbecue nu este carne sau vreun sos, este o metodă de a prepara carnea. Metoda asta constă în pregătirea cărnii încet, între 100 – 120 de grade și mai ales cu fum din lemn de esență tare. (...) E cel mai important lucru să deosebim grătarul de barbecue. Grătarul se poate face oriunde, oricând și de către oricine. Barbecue se poate face mai lent, mai cu finețe și desigur este o altă metodă. Important este că barbecue reprezintă metoda de a pregăti carnea altfel. De pildă, prin metoda asta cu mașinile, carnea de pui se pregătește timp de patru – cinci ore”, a spus și președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, care a precizat că evenimentul este în sine unul de inspirație internațională, însă care poate fi adaptat și pentru Ținutul Secuiesc.

„Țelul nostru a fost și este, eu cred că am atins un nivel în acest sens, ca județul nostru să fie centrul cultural, centrul turismului și gastro-turismului al Ținutului Secuiesc”, a completat Tamás Sándor.

Printre evenimentele naționale și internaționale, organizate anual în localități din județul Covasna, și care promovează cultura, gastronomia și turismul local, reprezentanții Consiliului Județean au ținut să amintească de Galopiada Secuiască, concursurile naționale de atelaje de pe terenul din Bodoc, festivalul Reflex, Bienala Grafică, Festivalul Deliciilor Dulci – KürtősFeszt, respectiv Parada Cârnaților și Festivalul Verzei. Doar la KürtősFeszt, anul trecut au participat peste 20.000 de vizitatori și s-au vândut peste 15.000 de kürtőskalács.

Transylvanian BBQ Festival şi Agrofest se vor desfăşura în organizarea Consiliului Judeţean Covasna, a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Agrosic, a Asociaţiei pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna şi a INdiVINO Wine & BBQ, precum şi în parteneriat cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, respectiv Şcoala Populară de arte şi Meserii Sfântu Gheorghe.

În perioada următoare, organizatorii vor face public programul complet al evenimentului, care va cuprinde și concerte cu artiști de renume, dar și diverse alte momente artistice.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.