Gălbenuşul de ou, la fel de periculos ca ţigările?
Un grup de cercetători de la Universitatea Western Ontario, Canada sunt de părere că oamenii care consumă gălbenuş de ou se expun unui risc foarte mare.
Ei sunt de părere că gălbenuşul oului provoacă întărirea arterelor, crescând riscul de arteroscleroză, maladie cardiovasculară caracterizată prin depunerea de depozite ateromatoase la nivelul arterelor mijlocii şi mari.
Potrivit cercetătorilor, aceste depozite conţin colesterol, material lipidic şi lipofag, care dezbină structura celulară a arterei şi o întăresc. La fel ca şi în cazul fumătorilor, efectele acestei boli care este favorizată de consumul de gălbenuş de ou sunt crunte la nivelul sistemului circulator, având în vedere că arteroscleroza este cauza principală a mortalităţii în ţările vestice.
Pentru a ajunge la concluziile mai sus menţionate, au fost monitorizaţi 1231 de bărbaţi şi femei cu media de vârstă de 61 de ani, scrie lyla.ro. Cercetătorii au demonstrat astfel că riscul de arteroscleroză creşte semnificativ în cazul persoanelor care fumează sau consumă regulat ouă.