LIFESTYLE 28 ianuarie 2014

Fumatul taie 11 ani de viaţă! Iată cum îi poţi recupera

de Covasna Media | 340 vizualizări

Fumatul este o taxă pe sănătate pe care şi-o impun singuri cei care fumează. Dincolo de banii aruncaţi pe ţigări, fumatul presupune costuri crescute pentru îngrijirea şi tratarea bolilor pe care fumatul le provoacă.

Interesant este că fumatul are efecte diferite pentru cele două sexe. Dacă bărbaţii riscă mai ales boli ale aparaturi respirator şi cardiovascular, femeile care fumează au un risc mai mare de a avea accident vascular cerebral, cataractă, osteoporoză, menopauză precoce, probleme menstruale şi mai multe tipuri diferite de cancer.

Un nou studiu, citat de Ziarul Ring.ro, arată că fumatul fură din viaţa femeilor circa 11 ani din viaţă, dar dacă te laşi de fumat, anii respectiv se pot recupera. Conform unui studiu publicat de New England Journal of Medicine, în cursul căruia au fost analizate datele a peste 113.000 de femei şi bărbaţi, în intervalul 1997-2004, cercetătorii au constatat că persoanele peste 25 de ani care au fumat aveau de trei ori mai multe şanse să moară în comparaţie cu persoanele care nu fumaseră niciodată.

De asemenea, cercetătorii au concluzionat că în medie fumătorii pierd 11 ani din viaţă, dar şi faptul că 60 la sută dintre fumători au murit din cauza unor boli asociate fumatului, ceea ce nu este nici o surpriză.

Ceea ce este de remarcat este o concluzie secundară a studiului şi anume faptul că persoanele care renunţă la fumat înainte de a împlini 35 de ani au recuperat circa zece ani de viaţă, în timp ce persoanele care au renunţat la fumat în jurul vârstei de 45 de ani au câştigat circa nouă ani din cei 11 pe care i-au pierdut din cauza fumatului.

Studiul a scos la iveală şi faptul că din cauza cancerului pulmonar, rata de deces în rândul femeilor este mai mare decât mortalitatea provocată de cancerul de sân, iar mortalitatea în rândul femeilor, ca urmare a fumatul, este egală cu cea în rândul bărbaţilor, în condiţiile în care până în anii '90 aceasta era la jumătate.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.