LIFESTYLE 11 martie 2015

Fumatul, inamicul somnului

de Covasna Media | 485 vizualizări

Somnul este foarte important pentru frumusețe, pentru randament la locul de muncă, dar mai ales pentru sănătate. Află din cele ce urmează cum îți afectează fumatul somnul și de ce este o idee bună să te lași de fumat cât mai curând.

Crește riscul de apnee

Fumătorii se pare că suferă mult mai des de apnee în somn (oprirea respirației în timpul somnului, nu este vorba de sforăit). Apneea poate deveni de-a dreptul periculoasă, deoarece organismul nu primește destul oxigen, creierul poate fi afectat grav și celulele îmbătrânesc mai repede.

Fumătorii adorm mai greu

Studii recente arată că fumătorii se trezesc mai agitați dimineața, din cauza sevrajului pentru nicotină (noaptea trec multe ore de la ultima țigară de seară până a doua zi și creierul intră în panică). În plus, cei care fumează își stimulează creierul să producă hormonii plăcerii, respectiv ai stresului și asta îi face să adoarmă mai greu și mult mai târziu.

Fumătorii suferă mai des de insomnii

Pentru că nicotina din țigări este un stimulent puternic, se întâmplă adesea ca fumătorii să sufere de insomnii, din cauza stresului combinat cu stimularea excesivă a centrilor nervoși prin fumat.

Fumătorii se trezesc din somn mai des

Pentru ca somnul de peste noapte să te odihnească, ai nevoie de multe ore de somn neîntrerupt. De aceea se recomandă ca oamenii adulți să doarmă circa 8 ore pe noapte, pentru a putea parcurge etapele corecte de somn, de la o stare de unde cerebrale la alta. Fumătorii se pare că au un somn mai agitat și se trezesc mai des în mijlocul nopții față de nefumători.

(unica.ro)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.