Festivalul Sepsi Tabakó a început! Motivul pentru care evenimentele pentru tinerii români aproape că lipsesc
„Eu, singură, nu pot să găsesc soluția prin care să putem oferi și tinerilor români un vibe de festival”
Primul festival organizat la Fabrica de Țigarete din Sfântu Gheorghe, Sepsi Tabakó, a debutat joi după-amiaza. Astfel, în perioada 1 – 3 septembrie, aici vor avea loc diverse conferințe, concerte și activități dedicate, în mare parte, tinerilor maghiari. Majoritatea programelor au traduceri în limba română, dar în rândul artiștilor nu prea se regăsesc și invitați din rândul celor de etnie română, chiar dacă sunt invitate trupe locale.
Cu toate că tinerii români, nevorbitori de limba maghiară, deschiși la minte și curioși ar putea găsi, dacă ar căuta bine, activități și o doză de distracție la Sepsi Tabakó, programul nu este unul care îmbrățișează multiculturalitatea în ideea îmbinărilor activităților pentru publicul maghiar și cel român, în adevăratul sens al expresiei. Cel puțin nu la această primă ediție. Acest lucru a fost recunoscut și de organizatori. Viceprimarul Vargha Fruzsina a spus joi, după conferința de presă de lansare a evenimentului, că timpul scurt de organizare a fost cauza acestei carențe care se resimte în program.
„Avem șapte trupe din oraș, dar nu sunt formații de etnie română. Acesta este adevărul. Motivul pentru care nu avem astfel de trupe este că în momentul în care am început organizarea festivalului a fost destul de târziu și nu am putut să facem un booking comun cu ajutorul echipei de la Vibe Festival. Avem între DJ-i un artist de etnie română și unul internațional. (...) Nu am fost pe fază în ceea ce privește spectacolele și concertele ce țin de tinerii români. Sigur la anul vom rezolva. Sunt sigură că aceasta nu este o scuză, nu este ceva ce vă face să fiți mulțumiți de ceea ce spun. Trebuie să găsim soluția prin care să putem oferi o atmosferă și un sentiment de festivitate și de festival și pentru tinerii români. Consider că nu ar fi fost de ajuns dacă puneam doar un concert sau două pentru tinerii români. S-ar fi rupt și flow-ul. (...) Vreau să găsim soluția prin care să rezolvăm această problemă, această lipsă. O spun cu sinceritate. Și eu văd că printre voluntarii noștri sunt o mulțime de tineri de etnie română sau din familii mixte și aș vrea să îi răsplătim și pe ei cumva pentru munca lor, fiindcă fac treabă foarte bună”, a declarat viceprimarul.
Edilul a făcut, în schimb, apel, încă de pe acum, ca pentru edițiile viitoare persoanele interesate să vină cu sugestii legate de program, astfel încât balanța să convingă și tinerii români să încerce atmosfera festivalului de la fosta fabrică de țigarete.
„Vreau ca acest festival să supraviețuiască și să devină și mai mare la anul și peste doi, trei ani, și vă rog din tot sufletul să veniți cu idei și cu propuneri legate de evenimente cu care putem să facem ceva pentru comunitatea întreagă a orașului. Este clar că la Sfântu Gheorghe comunitatea nu este numai maghiară, ci este multietnică, și de aceea este important să găsim împreună soluțiile, și prin iSepsi Parlament, la care s-a înscris doar un tânăr român. Haideți cu idei, pentru că eu, singură, nu pot să găsesc soluția prin care să putem oferi și tinerilor români un vibe de festival pentru care să merite să plătească biletul sau abonamentul de intrare”, a mai spus viceprimarul.
Tot la conferința de presă de joi care a deschis seria evenimentelor la festivalul din incinta fabricii de țigarete, primarul Antal Árpád a vorbit despre o transformare totală a locației, dintr-un spațiu care producea țigări în unul care produce cultură.
„În loc de producerea de țigări nesănătoase, aici vom produce cultură, vom produce cultură creativă, vom contribui la a ajuta tinerii să obțină informații pentru viitorul lor. Este un moment important în viața orașului acest festival”, a mai spus primarul.
Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a fost și el prezent la conferința de presă de joi, unde a definit evenimentul drept „fabrica de festivaluri” și a lăudat inițiativa organizatorilor, care pun la dispoziția tinerilor un carnețel, numit „Carte de muncă”, oferind participanților posibilitatea de a aduna ștampile care să marcheze prezența la fiecare conferință la care iau parte.
Evenimentul este împărțit în trei „schimburi”, amintind de munca în fabrică. Există partea de conferințe și discuții cu invitați speciali (printre care și ministrul sportului, Eduard Novak), seria de concerte la cele două scene amenajate în incinta fabricii, respectiv schimbul trei, de noapte, cel în cadrul căruia DJ-ii vor fi responsabili pentru atmosferă.
Tabakó este co-organizat de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Casa de Cultură „Kónya Ádám”, Colegiul „Mathias Corvinus” (MCC) și Festivalul VIBE.
Intrarea se face pe bază de bilet sau abonament, care costă între 70 de lei (biletul pe o zi) și 300 de lei (abonamentul VIP).
Cei care sunt interesați să afle mai multe despre eveniment pot să acceseze site-ul https://www.tabako.ro/ (care este bilingv).
Primăria Sfântu Gheorghe a cumpărat primăvara trecută clădirile fostei Fabrici de Țigarete din strada Kós Károly cu suma de 4,9 milioane de euro. În aprilie a.c., autoritățile anunțau că unul dintre imobile va fi transformat într-un „Muzeu al comunismului” și că există un buget de peste 11 milioane de euro, finanțare prin PNRR, pentru acest proiect.
Sursa foto: Facebook/ Sepsi Tabakó Festival