LIFESTYLE 6 iulie 2018

Expertiza vinului, la tine acasă sau în firma ta, la un click distanță

de Iulia Drăghici - Taraș | 1529 vizualizări

ViniMundi.ro, un proiect covăsnean care aduce în online experiența unui somelier internațional și o selecție impresionantă de vinuri de top

Se spune că adevărul este în vin (lat. In vino veritas). Totuși, doi covăsneni, un antreprenor și un specialist în vinuri duc ideea și mai departe și ne spun că nu doar adevărul este în vin, ci și colaborarea, prietenia și încrederea. Iar pentru a-și susține ideea și practic, Szarvadi Lorand, proprietarul Grand Hotel Balvanyos și Szabó Zoltán, renumitul somelier originar din Sfântu Gheorghe - întors recent din Canada, au lansat proiectul ViniMundi.

Într-o vreme în care „moda” emigrării aproape că a cucerit România, unul dintre cei mai renumiți specialiști în vinuri din Canada, Szabó Zoltán, originar din Sfântu Gheorghe a ales să se întoarcă acasă pentru a fi mai aproape de familia sa și de locurile natale. Însă pentru a-și pune în valoare talentul dezvoltat în urma pasiunii, completată de o muncă titanică pornită de jos și pentru că și-a găsit partenerii potriviți, în frunte cu proprietarul Grand Hotel Balvanyos, Szarvadi Lorand, somelierul a decis să coordoneze un proiect inedit, prin care să fie mai aproape de toți cei care vor să afle informații actualizate despre vinurile locale și internaționale. Așa s-a născut ViniMundi, prefațat de site-ul ViniMundi.ro.

Aici, oricine, de la firme, HoReCa sau chiar până la persoane fizice, care vrea să simtă gustul unui vin de calitate și are nevoie de un sfat sau de certitudinea unei selecții avizate de un celebru somelier, care i-a servit personal pe Michael Douglas, Catherine Zeta-Jones, Bon Jovi sau Mila Jovovich, poate să o facă acum prin intermediul ViniMundi.ro.

„Noi vrem să ne facem prieteni, să colaborăm și să adâncim cultura asta pentru vinuri. De aceea nu oferim doar vinuri, ci și servicii. Noi colaborăm cu chefi, facem training pentru angajați, care e foarte important. Cu cât un angajat știe mai multe despre un vin, cu atât este mai confortabil și atunci vinde mai cu încredere. Aceasta este în primul rând o formă de respect față de client, pentru că el este cel care controlează și decide întotdeauna”, ne-a spus Szabó Zoltán, care a precizat că deja firma are colaborări cu firme din industria ospitalității din județ, dar și din țară, de la Timișoara până la Constanța.

Filosofia de bază a proiectului este colaborarea, mai spune Szabó Zoltán, care subliniază că viitorul în orice domeniu este bazat prietenie, deschidere și încredere, nicidecum pe individualism și egoism.

„Pentru noi este vorba de colaborare, de a fi alături și între oameni. (...) Eu nu am venit acasă să dau lecții oamenilor, să le spun „Așa se face!”. Nu, eu am venit să îmi fac prieteni, să colaborăm, să vedem împreună calea cea mai bună și să dăm naștere unui proiect care poate să ajute regiunea chiar și din punct de vedere turistic. Iar cuvântul principal este: calitate”, începe somelierul povestea noului brand - ViniMundi.

„Vinul nu este un lux”: peste 400 de vinuri și șampanii la prețuri foarte accesibile

Drumul ViniMundi a început oficial în ianuarie 2018 sub o regulă de bază: vinul de calitate nu este un lux. Portofoliul firmei este compus în prezent din aproape 400 de etichete, majoritatea din România și Ungaria, dar și din țări europene, renumite pentru tradiția vinului. Prețurile pornesc chiar de la 10 lei și se opresc la maximum 300 de lei, cu mențiunea că somelierul de renume internațional garantează oricând calitatea excepțională a oricărui produs din portofoliu. Lista celor mai bune vinuri din România, Ungaria, dar și din regiuni clasice ale Franței, Italiei, Spaniei sau Austriei este completată și cu șampanie sau prosecco.

„Firma este o creație a domnului Szarvadi Lorand, proprietarul Grand Hotel Balvanyos. Acum câteva luni când m-am întors eu în țară, am început colaborarea cu acesta și am ajuns la următoarea concluzie: credem foarte mult în ceea ce facem pentru că la nivelul țării am observat o tendință a oamenilor spre a alege calitatea, de a investi în gastronomie. (...) Însă vinul nu mai este demult un lux. (...) Adevărul este, într-adevăr, că nu suntem într-o regiune în care s-a consumat vin de calitate. Dar zilele acelea au trecut. Acum, în România, dar și în județ, există vinoteci și vinuri de calitate excepțională. Eu sunt surprins. Însă noi am vrut să facem pasul următor și să aducem aici și vinuri internaționale, din regiuni clasice, din Europa, din țări precum Franța, Italia, Spania, Austria etc. Credem că din punct de vedere calitativ atât acestea, cât și ale noastre sunt vinuri bune. Avem în total vreo 400 de vinuri, etichete incluse în ofertă. Avem vinuri pornind de la prețuri de 10 de lei plus TVA, până la 250 – 300 de lei”, ne-a spus Szabó Zoltán, care a subliniat garanția calității vinurilor din selecție.

„Noi gustăm tot. Dar nu numai calitatea vinului contează, ci o grămadă de alte lucruri: calitatea oamenilor, de exemplu. Sau povestea vinului. Dacă vinurile se potrivesc cu mâncărurile regionale. Să nu mai vorbim de prețuri”, a spus covăsneanul.

Prețul direct proporțional cu calitatea vinului?

Întrebat dacă prețul este direct proporțional cu calitatea unui vin, somelierul de renume internațional ne-a spus că „nu totdeauna”, explicând totodată că există vinuri foarte bune la prețuri accesibile oricui. „Prețul nu este neapărat o indicație asupra calității vinului”, a subliniat acesta.

Servicii online – experiența somelierului la un click distanță

Proiectul ViniMundi este cu atât mai interesant cu cât acesta oferă nu doar o selecție de vinuri foarte bune la prețuri asemenea sau posibilitatea angajării serviciilor unui somelier de talie mondială odată cu vinurile, ci și realizarea acestui lucru chiar din fața calculatorului. Serviciul online de achiziționare de vinuri conține și livrare direct la ușă sau posibilitatea de a solicita sfaturi din partea expertului.

„Pe ViniMundi.ro facem și online service. Oricine poate cumpăra vinuri la prețurile indicate și facem și livrare la domiciliu. Cred că serviciile adiționale pe care le oferim noi sunt la fel de importante ca și produsul pe care îl livrăm. Vrem să aducem și un pic de know-how”, a mai spus Szabó Zoltán.

Cum ne alegem un vin bun

E clar că sunt multe reguli când vine vorba de selecția unui vin bun, care pe deasupra să mai aibă și prețuri accesibile, însă Szabó Zoltán ne-a dezvăluit câteva mici indicații.

„Secretul este că nu sunt secrete. Ca să fiu sincer, cel mai bun vin e cel care îți place ție. Acum, datorită internetului, fiecare are acces la informații și poate să citească despre vinuri. În prezent sunt și multe magazine și shop-uri de specialitate de unde poți să îți iei ceva de calitate. Vinul înseamnă de fapt comunicare. Întrebi pe prieteni, pe vecini, pe cineva care cunoaște, pe cei din magazinele de specialitate. Eu am văzut cunoștințe la oameni care nu sunt în domeniu și care m-au surprins. Așa că e clar că oamenii vor să învețe și să își îmbunătățească viața. Eu nu cred în regula că dacă mănânci carne albă trebuie neapărat să ai vin alb și dacă mănânci carne roșie să ai vin roșu. Totuși, un vin bun trebuie să corespundă și din punct de vedere al prețului, dar părerea mea este că vinurile care se potrivesc cu mâncarea sunt cele care au o aciditate foarte bună. Aciditatea sporește aroma”, ne-a explicat somelierul, care a avut în trecut colaborări chiar și cu Donald Trump.

„Ideea este că mâncarea are un gust mult mai bun dacă este asociată cu un vin potrivit. Împreună, vinul și mâncarea ar trebui să aibă gust mult mai bun împreună, decât separat. Asta vrem să arătăm”, a mai punctat Szabó.

Așadar, Vini Mundi – soluția pentru a fi întotdeauna siguri că investițiile noastre în materie de vin sunt întotdeauna sigure - este acum la îndemâna oricui.

„Ne dorim să fim compania la care nu doar sectorul HoReCa, ci și persoanele fizice apelează, respectiv ca oamenii să ne perceapă drept compania care nu face rabat de la calitate și distribuie vinuri foarte bune la toate categoriile de preț, pornind de la 10 lei la 300 de lei, atât locale, cât și internaționale”, încheie Szabó Zoltán.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.