Exerciţiile fizice pun pe fugă depresia de iarnă
De la îmbunătăţirea imediată a stării de dispoziţie la creşterea încrederii în sine, exerciţiile fizice au multiple beneficii pe plan psihologic. De aceea, câteva ore de sport pe săptămână sunt recomandate indiferent de vârstă şi indiferent de sezon.
Studiile arată că metoda cea mai eficientă de practicare a exerciţiilor fizice este de a le efectua la o intensitate moderată, dar constant şi pe o perioadă lungă de timp. În acest sens, medicii ne recomandă să optăm mai degrabă pentru mers pe jos sau jogging decât pentru sprint. Este mai bine să ne gândim la extinderea timpului în care alergăm decât la viteza cu care alergăm. Cel mai bun program de exerciţii pentru combaterea depresiei sezoniere este o combinaţie săptămânală de antrenamente aerobice de câte 30-40 de minute, de exemplu mers vioi, jogging uşor şi înot.
Iată care sunt principalele beneficii psihologice ale exerciţiilor fizice:
Revitalizează starea de spirit
Deoarece favorizează oxigenarea sângelui şi îmbunătăţesc circulaţia aerului prin plămâni, exerciţiile măresc cantitatea totală de oxigen la nivelul organismului. Acest lucru are un efect miraculos de revitalizare a minţii şi stării de spirit.
Reduc stresul
În timpul efortului fizic intră în acţiune adrenalina, hormonul de stres, care se epuizează lăsând loc formării edorfinelor, hormonii stării de bine. Şi nu este nevoie să alergi la maraton sau să stai cu orele în sala de fitness pentru a te simţi mai bine. 30 de minute de mers pe jos sau pe bicicletă în fiecare zi îţi vor schimba starea de spirit şi tu vei putea să te bucuri de viaţă şi de vreme, indiferent de anotimp.
Îmbunătăţesc atenţia
Acest lucru este posibil prin mărirea cantităţii de sânge oxigenat care ajunge la creier şi stimulează neurotransmiţătorii. Un studiu recent confirmă eficacitatea exerciţiilor cu greutăţi în antrenarea atenţiei şi memoriei. Potrivit rezultatelor acestuia, persoanele care au fost supuse la un antrenament cu greutăţi au fost capabile să îşi amintească cu 10% mai multe imagini în timpul unui test, decât subiecţii care nu au făcut niciun fel de activitate fizică.
Cresc încrederea în sine
Starea de bine rezultată în urma exerciţiilor fizice ajută la ameliorarea propriei imagini şi la creşterea încrederii în propriul organism, precizează adevarul.ro.