LIFESTYLE 8 decembrie 2014

Efectele nemiloase ale zahărului asupra organismului

de Covasna Media | 663 vizualizări

Este zahărul un duşman sau un prieten al organismului uman? Unii oameni declară că nu pot trăi fără acest ingredient dulce, însă nu ştiu prea multe despre efectele devastatoare pe care le are asupra organismului. Potrivit unor studii recente realizate în SUA supraconsumul de zahăr, din cauza faptului că multe produse care nu intră în categoria dulciurilor au adaos de zahăr, afectează corpul în moduri stranii. Iată efectele nemiloase ale zahărului asupra organismului, potrivit prevention.com.

Zahărul îţi îngraşă organele

Fructoza, un component al zahărului şi al siropului de porumb, face că ficatul să stocheze în mod mai eficient grăsimea în orga­nism. În timp, o dietă bogată în fructoză duce la înconjurarea ficatului de grăsime, ceea ce este precursorul aşa numitei boli a ficatului gras, afecţiune destul de rară înainte de anii 1980. Tocmai de aceea este recomandat să eviţi băuturile care au adaos de zahăr, chiar şi aşa numitele smoothie-uri sănătoase. Cu atât mai mult cu cât fructoza din dietă provine din surse naturale precum fructele, care au şi fibre ce împiedică creşterea nivelului glicemiei (zahăr în sânge). În plus, un fruct are mult mai puţin zahăr decât un smoothie comercial.

Zahărul pregăteşte drumul pentru diabet

Un studiu PLoS One susţine că la fiecare 150 de calorii provenind din zahăr, riscul de a te confrunta cu un diabet creşte cu 1,1%. Este uşor să le recomanzi oamenilor să renunţe la băuturile carbogazoase, însă adevărul este că ele reprezintă în jur de 1/3 din zahărul înghiţit de o persoană în timpul unei zile. Pentru a descoperi restul ar trebui să acorzi mare atenţie etichetelor altor produse, precum ketchup, mâncare semipreparată şi pâine.

Zahărul dăunează inimii

Adevărul este că între bolile de inimă şi diabet există o legătură directă. Bolile de inimă şi atacul de cord reprezintă cauza numărul 1 de deces în cazul bolnavilor de diabet de tip 2 (65% dintre decese au la baza bolile de inimă). Potrivit American Heart Association, femeile nu ar trebui să depăşească cantitatea de 20 de grame de zahăr pe zi în cazul femeilor, 36 de grame în cazul bărbaţilor şi 12 grame în cazul copiilor. Ca fapt divers, o cutie de suc carbogazos conţine, în general, 12 grame de zahăr.

Zahărul pune presiune pe vasele de sânge

Prea mult zahăr în alimentaţie cauzează exces de insulină în sistemul circulator, iar asta înseamnă presiune pe vasele sanguine. Un nivel ridicat constant de insulină în organism duce la mărirea celulelor care alcătuiesc pereţii arterelor, aceasta fiind faza de început a aterosclerozei. Efectul este dezastruos: prin artere circulă din ce în ce mai puţin sânge, acestea putând fi chiar astupate.

(sfatulparintilor.ro)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.