LIFESTYLE 26 martie 2013

Dureri de spate? Ce să faci şi ce nu ca să scapi de ele

de Covasna Media | 757 vizualizări

Durerile de spate sunt din ce în ce mai întâlnite la orice vârstă. Milioane de oameni s-au confruntat cu episoade recente de dureri de spate, şi 8% dintre adulţi sunt deranjaţi zilnic de durerile de spate ce le întrerup activităţile. Dacă ai avut deja astfel de probleme sau doar vrei să previi apariţia lor, sfaturile următoare sigur îţi vor veni în ajutor.

Fă-ţi somnul cât mai liniştit şi sănătos astfel:

– Cumpără-ţi salteaua potrivită. Chiar dacă ţi se pare foarte confortabil un pat foate moale şi pufos, o saltea cât mai fermă este de fapt alegerea potrivită pentru spatele tău.

– Menţine forma patului. Dacă te trezeşti înţepenit şi cu dureri de spate, verifică-ţi salteaua. De cât timp nu ai mai schimbat-o? Este valabil pentru ea ce este valabil şi pentru pantofi: punând presiune constant asupra ei, în timp se va deforma. De două ori pe an, roteşte-ţi salteaua şi verifică dacă este deformată. Dacă tot nu îşi revine înseamnă că e cazul să îţi iei una nouă. Este recomandat să îţi schimbi salteaua o dată la 5-7 ani.

– Dormi inteligent. Ştii care este cea mai proastă poziţie de somn pentru spatele tău? Este cel mai rău când dormi pe burtă. Îţi pune gâtul într-o poziţie prea încordată şi răsucită – pentru că nu poţi să dormi cu faţa în pernă – şi asta îţi pune presiune asupra încheieturilor. Dormi mai bine pe spate sau pe o parte folosind o pernă bună pentru suport.

– Ai grijă cu trezirea. Sari brusc din pat sau te rostogoleşti încruntat din pat când sună ceasul deşteptător? Nicio variantă nu e bună. Acordă-ţi un minut să te dezmorţeşti, să te întinzi şi să îţi laşi trupul să se trezească până să îţi începi în forţă ziua.

Protejează-te la muncă şi vei alunga durerile de spate

Mulţi dintre noi avem o muncă statică, de birou. Ne petrecem toată ziua în aceeaşi poziţie, oră după oră, vorbind la telefon şi stând cu ochii în ecranul computerului. E de mirare că eşti înţepenit? Statul jos este mai nociv pentru spatele tău decât statul în picioare. Asta pentru că picioarele au rol de a absorbi şocurile, şi când stai jos toată greutatea revine coloanei tale vertebrale. Când stai jos cocoşat cu atât mai mult creşte presiunea asupra coloanei vertebrale.

– Poziţionează-ţi calculatorul corect. Monitorul ar trebui să fie la nivelul ochilor pentru a sta cât mai comod şi mai natural când lucrezi.

– Stai cum trebuie. Nu ai nevoie neapărat de cel mai bun şi mai scump scaun ergonomic. Sunt foarte multe modele, dar cel mai important este să ai tu grijă cum stai. Ia un scaun care să îţi ofere suport la mijloc. Ai grijă să ţii picioarele la 90 de grade şi coloana vertebrală într-o poziţie cât mai neutră.

– Foloseşte un suport pentru picioare. Îţi poate relaxa şi odihni picioarele şi oasele, astfel poate să îţi ia şi presiunea asupra coloanei vertebrale.

– Ia o pauză. La fiecare 40-50 de minute este bine să te mai ridici de pe scaun, să te plimbi, să te destinzi. Când te aşezi din nou jos ai grijă la postura, nu te deforma, nu te cocoşa.

Dacă la muncă nu stai mult jos, ci dimpotrivă, stai mult în picioare nu înseamnă că spatele tău nu este în pericol. Trebuie să ai grijă ce pantofi îţi alegi ce fel de talpă şi ce fel de perniţe au. Trebuie să fie cât mai anatomici, nici perfect drepţi dar nici cu tocuri prea înalte. Se găsesc pantofi anatomici, dar şi moderni în acelaşi timp.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.