LIFESTYLE 10 mai 2015

Despre fumat, în lume şi în Europa. Ce s-a întâmplat când a fost interzis fumatul în baruri şi restaurante

de Covasna Media | 1133 vizualizări

România este codaşă în ceea ce priveşte măsurile luate prin lege pentru a proteja nefumătorii. În România, legislaţia este slabă, interpretată după bunul plac şi, de cele mai multe ori, nerespectată. Nefumătorii sunt marginalizaţi, proprietarilor le lipseşte curajul de a schimba ceva, iar industria tutunului este extrem de puternică, ţinând cont de faptul că este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României.

California - prima din lume care a interzis fumatul în restaurante şi baruri

Încă din anii 70, anumite state din America au încercat să restricţioneze fumatul în baruri şi restaurante, însă abia în anul 1998 un stat a reuşit să-l interzică în proporţie de 100%. California a făcut acest prim pas, iar 5 ani mai târziu a fost urmată de New York, care, începând cu luna martie 2003, a devenit al doilea stat american cu „aer fără fum”.

În 2013, la împlinirea de 10 ani de la interzi­cerea fumatului în New York, primarul Michael Bloomberg a spus că interzicerea fumatului în barurile şi restaurantele din oraş a fost unul din cele mai bune lucruri care i s-au întâmplat New York-ului.

„Pe atunci, multă lume s-a opus legii şi au încercat să o oprească. Au spus că această măsură va distruge barurile şi restaurantele din oraş, la fel şi turismul. Zece ani mai târziu, putem să ne uităm în spate şi să vedem că de fapt a fost cel mai bun lucru pentru industrie. Din ce în ce mai multă lume a început să iasă în oraş, încurajaţi de faptul că nu trebuie să inhaleze fum”, a declarat el în conferinţa de presă aniversară.

Harta Europei nefumătoare

În Europa, au fost luate măsuri minore de res­tricţie împotriva fumatului prin anii 80, însă doar după ce California şi New York-ul au interzis de tot fumatul, statele Europene au început să ia în considerare această idee. Acum, fumatul în baruri şi restaurante este interzis aproape în toate statele. Codaşe sunt România, Cehia şi Austria, scrie foodstory.ro citând stirileprotv.ro.

Hotărârea Irlandei, din anul 2004, de a interzice total fumatul a luat prin surprindere o lume întreagă. Toate statele vecine se întrebau cum vor reuşi irlandezii să se oprească din fumat în puburile lor colorate şi pline de viaţă, în care lumea mergea acolo tocmai ca să bea şi să fumeze. Surpriza a fost însă şi mai mare când au realizat că irlandezii au acceptat această măsură a guvernului fără să se opună. Poate şi pentru că au găsit o nouă plăcere în a fuma afară... Ministrul Sănătăţii din acea perioadă, Michael Martin, a remarcat că interzicerea fumatului a dat naştere unui un nou tip de dating. Bărbaţii şi femeile profitau de „pauza de ţigară” ca să cunoască oameni noi.

Irlanda a fost urmărită îndeaproape de Norvegia, care a făcut aceeaşi mişcare îndrăzneaţă trei luni mai târziu. Au urmat Italia, Malta şi Suedia (2005), Marea Britanie şi Turcia (2007). Lista ţărilor în care nu poţi fuma în baruri şi restaurante a continuat să crească, unele permiţând fumatul, însă sub condiţii foarte stricte (spaţii foarte bine delimitate, strict pentru fumat, în care nu se consuma mâncare sau băutură): Estonia, Lituania şi Finlanda, Letonia, Spania şi Belgia. Ultima veni­tă pe listă este Ungaria, care a interzis complet fumatul în în locurile în care se serveşte mâncare începând cu luna ianuarie 2012.

Interzicerea fumatului, impact negativ asupra afacerilor de restaurante şi industriei tutunului?

Deşi companiile din industria tutunului au pretins că interzicerea fumatului în baruri şi restaurante ar avea un impact negativ asupra afacerii şi ar duce la scăderea vânzărilor şi a locurilor de muncă, studiile făcute de-a lungul timpului contrazic această teorie.

O analiză făcută pe aproape 100 de studii, reali­zată înainte de 31 august 2002, în Canada, UK, SUA, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Spania şi Hong Kong NU a reuşit să identifice un impact nega­tiv după introducerea politicilor contra fumatu­lui. Informaţii mai recente asupra efectului interzicerii fumatului în New York, British Columbia, Irlanda, Norvegia sau Noua Zeelandă au arătat că nu există nici un impact negativ asupra economiei. În New York, de exemplu, la un an de la intrarea în vigoare a Legii Smoke-Free Air (Aer fără fum) din 2003 care interzicea fumatul în toate locurile de muncă, veniturile comerciale la restaurante şi baruri au crescut cu 8,7%, forţa de muncă a înregistrat 10,600 noi locuri de muncă, practic toate localurile respectă legea iar numărul de licenţe noi pentru băuturi spirtoase a crescut, toate acestea fiind semne care dovedesc faptul că barurile şi restaurantele din oraşul New York prosperă.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Tigara electronica, 13 mai 2015
Guvernul din Romania nu doreste aceasta lege... incaseaza prea multe bani din taxele la tutun si medicamente.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.