LIFESTYLE 6 iulie 2015

De ce şi-au pierdut trandafirii mirosul

de Covasna Media | 537 vizualizări

Cercetătorii francezi au reuşit să identifice motivul care a dus la dispariţia mirosului trandafirilor. Ei spun că descoperirea i-ar putea ajuta pe biologi să „inginerească genetic” plantele pentru a le reda mirosul de altădată.

Mirosul dulceag al trandafirilor este dat de o enzimă despre care înainte se credea că este responsabilă de corectarea unor defecte genetice, susţin specialiştii de la un institut de cercetări agricole din Franţa, notează The Guardian.

Această enzimă, susţin ei, lipseşte la multe dintre plantele cultivate şi altoite pentru a avea petale viu colorate şi rezistente.

„De obicei, când cineva vede un trandafir, primul lucru pe care îl face este să îl miroase. De cele mai multe ori nu are însă niciun miros ceea ce este foarte dezamăgitor”, spune biochimistul Phillippe Hugueney.

Pentru a le reda mirosul de altădată, crescătorii de trandafiri ar trebui să încurajeze producţia în cantităţi mai mari a unui compus organic numit geraniol, produs de petale şi esenţial pentru formarea uleiului de trandafir.

De la mai bine de 15 ani, cercetătorii din Lyon au încercat să descopere enzima care stă în spatele producţiei de geraniol. Acum, ei au reuşit să o identifice. Este vorba despre RhNUDX1, o enzimă cu ajutorul căreia botaniştii ar putea să modifice genetic plantele pentru a le reda mirosul specific.

Experţii susţin că acest miros a dispărut din cauza cultivatorilor care au altoit plantele cu trandafiri din China pentru a crea alte culori, cum ar fi galben sau portocaliu, la începutul secolului al XX-lea.

(gandul.info)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.