LIFESTYLE 2 septembrie 2014

Cum ne protejăm de radiațiile mobilului

de Covasna Media | 442 vizualizări

În timp ce unele studii arată că folosirea telefonului portabil poate dăuna sănătății, altele susțin că nu există motive de îngrijorare. Pentru reducerea posibilelor riscuri pe care radiațiile telefonului mobil le-ar putea avea asupra corpului, este recomandată limitarea folosirii acestuia. Copiii nu ar trebui să vorbească la mobil, organismul lor fiind mai vulnerabil, scrie clicksanatate.ro.

Telefonul mobil este o sursă de radiații, iar efectul acestora asupra sănătății depinde de cantitatea de unde emise, de durata de expunere și de intensitatea câmpului electromagnetic. Undele emise de telefonul portabil duce la o ușoară creștere a temperaturii din țesuturi, pe care corpul o elimină prin procesele normale de termoreglare.

Unele cercetări au subliniat că folosirea îndelungată a telefonului mobil poate produce dureri de cap, pierderi de memorie, insomnii, boli cardiovasculare, cancer cerebral, dereglări hormonale și slăbirea sistemului imunitar. Totuși, nu există dovezi suficient de clare privind efectele negative ale acestor radiații asupra corpului uman. Medicii au observat însă că persoanele care vorbesc mai mult de două ore pe zi la mobil au mai des simptome precum dureri de cap, senzația de ame­țeală și greutate de concentrare. Medicii îi avertizează pe părinți să nu îi lase pe copii să vorbească la telefonul mobil, în cazul celor mici rata de absorbție a undelor electromagnetice fiind mai mare.

Semnal slab, risc mai mare

Atunci când semnalul este scăzut, undele electromagne­tice sunt mai crescute. În această situație, telefonul emite la maximum, pentru a menține semnalul cât mai bun. De aceea, este recomandabil să se evite conversațiile telefonice în tren, în metrou, la munte sau oriunde semnalul este mai slab. Când totuși convorbirea telefonică este urgentă în timpul călătoriilor, este bine ca aceasta să fie limitată. De asemenea, câmpul electromagnetic este mai puternic și în spațiile închise.

Telefonul nu trebuie ținut aproape de corp

Ținerea telefonului departe de ureche ajută la diminua­rea efectului undelor electromagnetice asupra organismului. Mai ales atunci când se apelează un număr, este indicat ca mobilul să nu fie ținut aproape de ureche, deoarece aparatul își mărește puterea de a emite radiații în comparație cu cea din timpul conversației. Aparatul trebuie apropiat ușor doar după ce s-a stabilit contactul cu persoana apelată.

De asemenea, telefonul nu trebuie ținut la gât sau la curea, deoarece, chiar și în absența convorbirii, aparatul se conectează la o rețea. Este indicat ca telefonul să fie ținut într-o husă de piele, în geantă. În timpul nopții, mobilul trebuie închis; în cazul în care este nevoie să rămână des­chis, este indicat ca aparatul să nu fie ținut în camera în care se doarme.

Căștile cu fir, de ajutor

Folosirea hands-free-ului cu fir expune vorbitorul la o intensitate mai scăzută a radiațiilor, deoarece mobilulul este ținut departe de cap. De asemenea, se reduce expunerea la radiații dacă vorbitorul dă telefonul pe speaker sau dacă scrie un mesaj în loc să vorbească la telefon.

Ce este SAR?

Înainte de a cumpăra un telefon mobil, este bine să se cunoască valoarea SAR a acestuia. În mod normal, telefoanele mobile ar trebui să aibă menționat în cartea cu date tehnice ale aparatului valoarea SAR (Specific Absorption Rate), adică rata de absorbție specifică. Aceasta măsoară cantitatea de radiații absorbită de organism în timpul utilizării telefonului mobil. Limita de siguranță admisă în Uniunea Europeană este de 2 Wați pe kilogram.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.