LIFESTYLE 13 martie 2014

Cum ne influenţează personalitatea starea de sănătate

de Covasna Media | 291 vizualizări

Personalitatea tinerilor adulţi le poate influenţa sănătatea în etapele ulterioare ale vieţii, arată un studiul recent al cercetătorilor americani, care sugerează că eval­u­­­a­rea personalităţii paci­enţilor ar trebui să fie una dintre etapele controlului medical.

Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Duke University, din statul american Carolina de Nord, tinerii care sunt mai conştiincioşi - o trăsătură de personalitate care indică tendinţa de a fi disciplinat şi ordonat - vor avea, peste 10 ani, o stare de sănătate mai bună decât cei mai puţin disciplinaţi. 45% dintre persoanele puţin conştiincioase participante la studiu (în vârstă de 26 de ani) au ajuns să aibă probleme de sănătate, precum hipertensiune arterială, colesterol ridicat sau afecţiuni gingivale, până la vârsta de 38 de ani, spun cercetătorii. Prin contrast, doar 18% dintre cei conştiincioşi s-au îmbolnăvit, realatează livescience.com, citat de descopera.ro.

Specialiştii explică aceste rezultate prin faptul că persoanele conştiincioase au un autocontrol mai bun şi sunt mai puţin predispuse la comportamente care dăunează sănătăţii, precum fumatul, abuzul de alcool sau de droguri. De asemenea, ei au cele mai multe şanse să adopte un stil de viaţă activ şi o dietă sănătoasă.

O altă trăsătură de personalitate despre care oamenii de ştiinţă americani spun că influenţează în bine starea de sănătate este des­chiderea faţă de experienţe noi. Persoanele mai deschise la nou sunt mai curioase, au imaginaţie bogată şi nu acceptă rutina. Cel mai adesea, astfel de persoane au un IQ ridicat, spun specialiştii, şi deci şanse mai mari de a fi informaţi în privinţa bolilor, de a ştii cum să le prevină şi când să solicite ajutor medical.

La studiu au participat peste 1.000 de persoane din Noua Zeelandă, iar personalitatea fiecăreia a fost evaluată atât de o persoană apropiată lor (rudă sau membru al familiei), cât şi de o persoană pe care abia au cunoscut-o. Cel mai adesea, cele două evaluări au coincis.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.