LIFESTYLE 9 iulie 2015

Cum îți protejezi aparatura electronică pe timpul verii

de Covasna Media | 534 vizualizări

Căldura excesivă dăunează grav aparatelor electronice! Asta susţin specialiştii IT, care au explicat pentru Libertatea cum trebuie să ai grijă de gadgeturile pe care le iei cu tine peste tot. În afară de temperaturile extreme, mai trebuie să avem grijă cu gadgeturile şi atunci când mergem în vacanţă la mare, pentru că apa şi nisipul constituie, şi ele, pericole mari.

Smartphone-ul, tableta, iPod-urile, MP3-playerele, ebook-readerele sau chiar laptopurile sunt nelipsite, în ultimii ani, din dotarea celor care merg în vacanţă. Pentru a nu se defecta din cauza tempera­turii ridicate, iată ce e de făcut:

- Smartphone-ul - La piscină, la ştrand sau la mare, există riscul să scapi telefonul în apă. De aceea, specialiştii ne sfătuiesc fie să protejăm gadgeturile cu huse speciale, impermeabile, fie să achiziţionăm direct smartphone-uri rezistente la apă sau la şocuri. Ce-i drept, preţul e mai mare faţă de cele obişnuite.

- Display-ul tabletelor sau al telefoanelor - Orice gadget cu ecran trebuie protejat de razele soarelui. În cazul în care nu e acoperit de o husă sau nu e folosit la umbră, ecranul se decolorează sau chiar, în unele cazuri, poate crăpa. O soluţie ar fi acoperirea lui cu material textil sau, cel mai bine, cumpără din magazinele de profil huse speciale.

- Căldura „topeşte” bateria - Despre orice gadget am vorbi (telefon/ tabletă/ laptop), e bine de ştiut că bateria acestora ţine extrem de puţin dacă dispozitivele sunt lăsate în căldură excesivă. Adică, spre exemplu, un laptop uitat în maşină încărcat în scurt timp nu va mai porni, căci bateria se consumă. Ai grijă să nu plasezi gadgeturile în căldură. Mai mult, dacă telefonul tău e fierbinte la atingere, nu-l băga la frigider, cum fac unii. E important să-l răceşti gradual, nu aplicându-i şocuri termice.

- Praful şi nisipul pot crea probleme - Modelele cele mai noi de smartphone-uri şi de tablete sunt, din păcate, extrem de sensibile, când vine vorba despre praf şi nisip. Particulele fine care pătrund în gadgeturi le pot defecta în scurt timp. De aceea, o husă specială, cumpărată de pe internet sau din magazine de profil, e ideală.

Ţi s-a încins laptopul? Iată ce ai de făcut

Practic, pentru răcirea unui laptop se urmăreşte asigurarea unui flux de aer constant prin orificiile de ventilaţie ale acestuia.

  • Aşezarea laptopului pe o suprafaţă plană curată, birou sau suport de laptop. Atunci când laptopul este ţinut în poală, gurile de ventilaţie din partea inferioară sunt acoperite, fluxul de aer fiind insuficient pentru o răcire eficientă.
  • Curăţarea ventilatoarelor de praf, pentru a asigura eficienţa maximă a sistemului de răcire. Se poate face cu un aspirator, nu se recomandă suflarea prafului (spre interior).
  • Folosirea unui cooler extern pentru o răcire suplimentară a laptopului.
  • În anumite situaţii, laptopul poate fi trecut în modul Power Saver, un mod de lucru în care consumă mai puţină energie (însă şi performanţa va fi mai redusă), iar încălzirea componentelor va fi diminuată (temporar, dacă sistemul de răcire nu mai face faţă).
Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.