Crude sau gătite - cum e mai bine să mănânci fiecare legumă în parte
Unele legume trebuie consumate crude astfel încât să te bucuri de toţi nutrienţii conţinuţi, pe când altele au nevoie de puţină căldură care să scoată ce e mai bun din ele. Foodstory.ro prezintă felul în care e mai bine să consumi fiecare legumă în parte.
Ceapă - gătită
Conţine quercetina, un flavonoid cu proprietăţi anti-inflamatoare, care se dezvoltă prin gătire. De aceea, ceapă călită este cea mai bună variantă. Dar atenţie: dacă o ţii mai mult de cinci minute pe foc, începe să-şi piardă nutrienţii.
Broccoli - crud
Ca şi alte legume crucifere, precum varza, conopida, varza de Bruxelles, broccoli se poate mânca atât gătit, cât şi crud. Ideal este să-l încerci şi crud, întrucât căldura îi dezactivează mirosinaza, o enzimă care curăţă ficatul de celulele cancerigene.
Sfecla roşie - crudă
Căldura le distruge conţinutul bogat în antioxidanţi. Noi îţi recomandăm să cureţi sfecla, să o tai felii sau să o dai pe razătoare şi să o savurezi cu ulei de măsline şi zeamă de lămâie sau cu oţet balsamic.
Ciupercile - gătite
Fie că le faci sote, le fierbi sau le pui pe grătar, ciupercile au un conţinut mai bogat în potasiu dacă sunt tratate termic.
Ardei - cruzi
Conţinutul bogat în vitamina C se pierde, atât din cauza căldurii, cât şi a faptului că este o vitamină solubilă în apă.
Spanac - gătit
Dacă îl găteşti, corpul tău va absorbi mai uşor fierul, calciul şi magneziul conţinute. Totuşi, găteşte-l la aburi în loc să-l fierbi.
Roşii - gătite
Când le găteşti, corpul tău absoarbe mai mult licopen, o substanţă cu efecte puternice antitumorale. Cercetătorii au ajuns şi la metoda ideală de preparare: într-o tigaie, cu puţin ulei de măsline.
Morcovi - cruzi
Morcovii cruzi conţin polifenoli, antioxidanţii cu proprietăţi anti-cancer. Atât aceştia, cât şi vitamina C conţinută în morcovi, nu rezistă gătitului.
Usturoi - crud
Dacă nu poţi să-l consumi crud, încearcă să-l adaugi la sfârşit în reţete, astfel încât să nu stea prea mult la căldură. Ca şi ceapa, usturoiul conţine alicină, substanţa recunoscută pentru efectul ei antibacterian şi detoxifiant. Datorită acestei substanţe usturoiul este un aliat de nădejde în tratarea bolilor respiratorii.