LIFESTYLE 5 noiembrie 2018

Covăsnenii care dau tonul petrecerilor underground

de Covasna Media | 2502 vizualizări

Poveștile și sfaturile a cinci dintre cei mai cunoscuți DJ locali

 „Trebuie să unești sufletul lor cu muzica ta și dacă reușești să faci asta, rezultatul va fi incredibil”. Acesta este principiul de bază al lui Detour, unul dintre cei cinci DJ din județul Covasna cu care am discutat despre provocările nelipsite ale meseriei, dar și despre secretele succesului. Conform acestora, indiferent dacă DJ-ingul este o meserie sau un hobby, pasiunea pentru muzică, dorința de a împărtăși cu ceilalți melodiile preferate și capacitatea de a spune printr-un mixaj o poveste, sunt principalele trăsături ale unei persoane care dorește să devină DJ. Chiar și în lipsa unui club, care să susțină acest gen de muzică, DJ-ii din județ reușesc să-și formeze un nume și să viseze că într-o zi și județul nostru va fi o parte importantă a muzicii electronice.  

Un DJ (Disc-Jockey) trebuie să știe să comunice cu publicul, să-i transmită o anumită stare de spirit.  Este persoana care are o atracție foarte mare pentru muzică și o împărtășește cu alți iubitori de mixaje. Pentru unii dintre DJ-ii locali, a fi DJ este doar o pasiune, iar pentru alții a devenit un job din care își câștigă existența. Departe de orice, un lucru îi unește pe toți – pasiunea pentru muzică și bucuria incomparabilă atunci când ringul de dans e plin.

DJ-ingul este mai mult un hobby pentru Jánosi Kristóf, tânărul din Sfântu Gheorghe, care în prezent este și student la medicină. Acesta ne-a mărturisit că atunci când mixează are grijă ca muzica pe care o pune să fie plăcută atât pentru audiență, cât și pentru el, dar în aceeași timp setul să aibă un mesaj și o anumită energie pe care să o poată transmite oamenilor. „Muzica era întotdeauna importantă pentru mine, deja în liceu am fost curios ce și cum fac DJ-ii, ce se întâmplă de fapt în spatele pupitrului. Ca membru în echipa radioului de școală, am ajuns din ce în ce mai aproape de muzică și în 2012 am participat la un workshop pentru DJ, care de fapt a fost punctul în care m-am hotărât sa devin DJ”, ne mărturisește Jánosi Kristóf, pe numele de scenă DJ Lohn Jennon, în prezent colaborator și cu posturile locale de radio.

Daniel Ardeleanu, sau cel cunoscut ca DJ Grid, a ales să meargă pe drumul muzicii electronice încă din 2007. „La momentul respectiv era un vid. Nu exista o scenă locală de muzică underground. Inițial nici nu m-a atras perspectiva de a fi DJ, dar îmi plăcea muzica și voiam să o împart și cu alții”, ne-a spus Daniel Ardeleanu, originar din Sfântu Gheorghe. El își definește muzica lui ca fiind polarizantă, care îți provoacă o reacție estetică din primele secunde de audiție.

Tot pasiunea pentru muzică a fost cea care l-a determinat pe DJ-ul din reședința de județ, Szilvester Dobricza (Kvark) să-și dorească să devină un profesionist în domeniu. „Am început să cânt la chitară acum 10 ani, iar acum câțiva ani, când am auzit muzica electronică pentru prima dată, m-am îndrăgostit de ea. Apoi, la o petrecere privată, eu și prietenul meu am ajuns spontan în spatele mesei de mixaj, fără cunoștințe despre DJ-ing, și am început să mixez. A fost atât de distractiv, așa că am început să aprofundez DJ-ingul și aspectele tehnice”, ne-a spus DJ Kvark.

În cazul lui Vlej Zsombor Barna (DJ Detour), profesorul de muzică a fost cel care l-a ajutat să-și descopere talentul. „Cu trecerea anilor l-am cunoscut pe unul dintre cei mai dragi profesori din Univers, mai exact domnul Szőts Dániel. Datorită lui am ajuns în corul școli Mikes Kelemen și prin modul lui de predare am învățat ce înseamnă muzica. În același timp am descoperit muzica electronică și fiind tehnician la radioul școlii am început să facem mici evenimente în școală și în alte localuri mici. Nu în ultimul rând cea mai mare influență care m-a pus pe calea de DJ a fost Organizația Tone Troopers și foștii mei colegi din Playground Crew. Fără ei nu cred ca aș fi la nivelul la care mă aflu acum. De la ei am învățat mici secrete și tehnici de mixat”, a punctat Detour, DJ-ul din Sfântu Gheorghe.

DJ-ingul poate fi și un job secundar, cum este și în cazul lui Dubgrade, sau Gergely János, DJ-ul din Târgu Secuiesc, care a ajuns să mixeze chiar și în Amsterdam. „Pe vremea când nu erau 10 DJ pe metrul pătrat, un bun prieten de-al meu practica acest job de multă vreme. Mi s-a părut interesant DJ-ingul și datorită faptului că eram un music - maniac, am învățat de la el să pun muzică. Această pasiune imensă a devenit un hobby, iar pe parcursul anilor a devenit un job secundar”, spune Gergely János.  Acesta a mai adăugat că trebuie sa fii foarte bun în domeniu pentru a-ți putea câștiga existenta doar din muzică. Sunt mulți DJ care se focusează mai mult pe job-ul primar și consideră DJ-ingul doar un hobby, ceea ce de fapt înseamnă un venit în plus, cum este și în cazul lui.

De asemenea, Dubgrade crede că în primul rând, pasiunea este cea mai importantă și dacă faci această meserie cu drag și i te dedici în totalitate succesul va veni mai devreme sau mai târziu. Cel mai important este să asculți foarte multă muzică și să te concentrezi pe un gen anume. El spune că nu vei reuși niciodată ca DJ dacă rămâi în zona ta de confort și nu muncești din răsputeri pentru visul tău.

„Dacă te ții de treabă și prinzi avânt, ai reușit”

Având suficientă experiență în domeniu, DJ-ii ne-au împărtășit câteva dintre secretele meseriei. Astfel, pentru a reuși să obții titulatura de profesionist în ale mixajului, nu trebuie decât să ai cultură muzicală și să reușești să fii empatic cu publicul.

Daniel Ardeleanu (DJ Grid) spune că ambiția, consecvența și respectul sunt aptitudinile care nu trebuie să-i lipsească unui DJ. „Acestea pe lângă aptitudinile obligatorii: să știe să combine două piese într-un mod plăcut și să poată conduce publicul și să anticipeze mișcările lui. (...) Dacă te ții de treabă și prinzi avânt, ai reușit”, a precizat DJ Grid.

Fă-o cu dragoste, fii tu, fii modest, bucură-te de ceea ce faci și fii cât mai unic posibil. Acestea sunt îndemnurile lui Kvark / Szilvester Dobricza. De asemenea, pentru a atinge țelul, el spune că este extrem de important să creezi propria ta muzică și să petreci cât mult timp mixând. „De asemenea, este foarte important să fii răbdător, să nu renunți la visele tale, este un drum foarte lung spre „vârf”. Relațiile bune cu cei din această industrie sunt ,de asemenea, un factor-cheie”, a punctat acesta.

În ceea ce privește rețeta succesului, DJ Detour ne-a spus că nu există o listă precisă cu pașii pe care trebuie să-i urmezi în această meserie. „Totul începe de la tine. Pașii aceștia fiecare om îi învață altfel pe parcursul vieții. (...) Asta implică multă muncă, trebuie să iubești cea ce faci. Niciodată nu e voie sa te dai bătut. Daca pici trebuie să te ridici. Trebuie să unești sufletul lor cu muzica ta și dacă reușești să faci asta, rezultatul va fi incredibil ”, a mai spus acesta.

De aceeași părere este și DJ Lohn Jennon care spune că trebuie să crezi în tine și în ceea ce faci, să ai răbdare pentru că nu vei ajunge DJ renumit de la o zi la alta, iar pentru succes ai nevoie de timp, spune acesta. „Bineînțeles este un avantaj dacă ai talent și relații bune, dar totuși după părerea mea, cea mai importantă aptitudine este să iubești ceea ce faci” , a mai adăugat Jánosi Kristóf /Lohn Jennon.

Evoluție în muzica electronică underground la nivel de județ Covasna

Întrebați cum se pretează piața din județ la această industrie, părerile au fost împărțite. O mare parte dintre DJ au spus că există o evoluție în ceea ce privește muzica electronică underground,  în ciuda faptului că nu există un club în care să poți experimenta atmosfera specifică acestor petreceri.

Există câteva inițiative bune în județ care organizează evenimente underground și care promovează talentele locale, însă această subcultură încă face pași foarte mici în comparație cu alte orașe, precum București sau Cluj, subliniază DJ Kvark.

„În județul nostru nu există un club propriu-zis, în care să ai șansa de a asculta mai frecvent artiști mai mari și de a experimenta aceeași atmosferă pe care o poate oferi un loc mai mare. Cu toate acestea, există și o evoluție, sunt evenimente mai mici, faine, iar în timp eu cred că scena va crește mai mult și la noi”, completează DJ Kvark / Szilvester Dobricza.

Avem foarte mulți oameni talentați în județ care participă la cele mai mari evenimente din țară, dar din păcate aceștia nu sunt susținuți așa cum ar merita, consideră Detour. Acesta a mai adăugat că de câțiva ani încearcă să promoveze muzica electronică din județ, iar prin muncă și perseverență speră să reușească să își atingă țelul.

Și DJ Lohn Jennon a spus că ne mândrim cu câțiva DJ covăsneni renumiți care au pus muzică la cele mai mari festivaluri din România, au făcut mixuri pentru stații de radio internaționale și au mixat și în alte țări din Europa. „Totuși, aceste persoane nu sunt atât de apreciate în regiunea noastră ca și în alte părți ale țării. Motivul pentru acest fapt este greu de spus, poate că pofta pentru muzica electronică nu s-a format încă în județul nostru”, a mai adăugat Jánosi Kristóf / DJ Lohn Jennon.

Acest punct de vedere vine în contradictoriu cu cel al lui Dubgrade, care încearcă să vadă doar partea bună a lucrurilor. „Din punctul de vedere al muzicii electronice underground, lucrurile stau din ce în ce mai bine. Cu ajutorul promoterilor din zonă, am reușit să organizăm evenimente la care publicul a fost unul numeros datorită faptului că am reușit să aducem cei mai cunoscuți DJ din industria românească,” a punctat acesta.  

Acești tineri sunt o dovadă clară că dacă îți dorești cu adevărat să te faci remarcat într-un anumit domeniu, nereușitele sunt doar niște piedici, iar greutățile, privite din altă perspectivă, sunt indispensabile în drumul spre succes, pentru că îți testează ambiția și te apropie astfel și mai mult de îndeplinirea visului râvnit.

Daniela Luca

Sursă foto: Facebook

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.