Consumul de alcool favorizează creșterea în greutate
Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate. În limbaj comun, băutorii fac burtă, scrie passionsante.be.
De ce însă caloriile din alcool sunt atât de nefaste pentru greutate? Un gram de alcool pur furnizează 7 kcal, la care se adaugă carbohidrații (glucide). Prin urmare, cantitatea de calorii variază în funcție de băutură. Astfel, un pahar de vin standard (12 cl) conține 10 grame de alcool, adică 70 kcal. Un pahar cu vodka-cola (15 cl) conține și el 10 grame de alcool, însă glucidele fac să crească aportul caloric la 122 kcal. Berea pils (25 cl) are 110 kcal, iar cocktailurile fructate alcoolizate au până la 180 kcal pe pahar.
Dacă se adaugă aceste aporturi, numărul de calorii poate urca foarte repede la consumul a câteva pahare pe zi, reprezentând un procent însemnat din totalul de calorii recomandat. În cazul în care consumul de alimente este normal (și de obicei prea mare în raport cu necesitățile energetice ale organismului) și se adaugă băuturi alcoolizate, pândește în mod logic creșterea în greutate.
Caloriile din alcool sunt considerate „calorii goale”, în sensul în care băuturile alcoolizate nu sunt indispensabile bunei funcționări a organismului. Indispensabile nu înseamnă totuși inutile, consumul moderat de vin roșu având unele avantaje pentru sănătate. O altă problemă constă în faptul că alcoolul furnizează calorii care sunt arse mai repede decât cele din grăsimi, consecința fiind că organismul stochează grăsimi fiindcă are nevoie de mai puține calorii decât cele pe care le oferă acestea.
În plus, abuzul de alcool se asociază cu un mod de viață mai puțin fericit în ceea ce privește alimentația și activitatea fizică.
Acumularea de grăsime este perceptibilă îndeosebi la marii băutori de bere. La bărbați, ea se situează îndeosebi pe abdomen, iar la femei, pe șolduri și fese, încheie passionsante.be.