LIFESTYLE 17 februarie 2022

Concertul care va deschide Zilele Sfântu Gheorghe a fost anunțat

de Iulia Drăghici - Taraș | 2360 vizualizări

Zilele Sfântu Gheorghe, ediția a 29-a, vor fi deschise în 23 aprilie, la ora 20:00, cu un concert al Gypsy Symphony Orchestra din Budapesta. Evenimentul va avea loc la Arena Sepsi. Biletele se pun în vânzare de luni, 21 februarie. 

Un bilet va costa 50 de lei, iar studenții, elevii și pensionarii vor avea reduceri de 50%. Acestea se pot achiziționa începând de luni, prin rețeaua Eventim sau de la Biroul de Organizare Evenimente Culturale din centrul municipiului Sfântu Gheorghe. 

Deocamdată s-au pus în vânzare bilete pentru doar 30% din capacitatea sălii din cauza actualelor restricții anti-COVID, însă dacă acestea se vor ridica, va crește și numărul biletelor disponibile. 

Săptămâna culturală începe cu un concert al orchestrei Gypsy Symphony din Budapesta. Deocamdată ne așteptăm că vom avea o capacitate de 30% pentru toate programele culturale, dar eu sper că până în a doua jumătate a lunii aprilie vom scăpa un pic de aceste măsuri. (...) Sunt foarte mândră că această orchestră va fi acompaniată de doi elevi din Liceul de Artă din Sfântu Gheorghe. Și acest fapt ne aduce mai aproape de aceste programe”, a spus viceprimarul Vargha Fruzsina.

Este vorba despre Furus Ábel (vioară) și Kádár János Balázs (clarinet), elevi ai Liceului de Arte „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe, care au obținut deja rezultate excelente la numeroase concursuri naționale și internaționale, transmit coordonatorii evenimentului. 

Despre Budapest Gypsy Symphony Orchestra, organizatorii Zilelor Sfântu Gheorghe spun că este cea mai mare orchestră romani din lume, formată din peste 100 de membri. Aceasta a fost înființată în 1985. Ansamblul, „considerat Hungaricum – purtători ai valorilor universale maghiare şi rome, este o formație muzicală unică, cu valori artistice și tradiționale de renume mondial. A susținut mai mult de o mie de concerte în Africa, America, Asia, Australia și în multe orașe din Europa și a fost înscris în Cartea Recordurilor Guinness.

Budapest Gypsy Symphony Orchestra păstrează prin activitatea sa o tradiție artistică neprețuită, care nu are egal în lume. Pe lângă muzica clasică – inclusiv lucrări de Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Erkel, Brahms, Ceaikovski, Sarasate, Strauss – cântă, de asemenea, muzică țigănească tradițională maghiară și cântece populare. De la înființarea sa, grupul a lansat 27 de CD-uri și 5 DVD-uri, dintre care 5 au fost certificate cu platină și 9 cu aur”, se arată pe site-ul Zilelor Sfântu Gheorghe. 

Ediția a 29-a a Zilelor Sfântu Gheorghe are loc, după doi ani de pauză din cauza pandemiei, în perioada 23 aprilie – 1 mai 2022. 

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.