LIFESTYLE 4 septembrie 2019

Concert Direcția 5 la Festivalul Deliciilor Dulci

de Iulia Drăghici - Taraș | 1546 vizualizări

Anul acesta se va realiza Kürtőskalács-ul Bazinului Carpatin

Formația Direcția 5 va concerta sâmbătă, 14 septembrie, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, în cadrul celei de-a treia ediții a Festivalului Deliciilor Dulci. Organizatorii spun că evenimentul, care se derulează în perioada 13 – 15 septembrie, vine cu o mulțime de activități pentru toate gusturile și vârstele. Pe lângă concursul care caută cel mai bun kürtőskalács, în această ediție se va realiza și kürtőskalács-ul Bazinului Carpatin, care va avea 2 metri lungime și 50 de centimetri în diametru. Totodată, se va încerca doborârea recordului de anul trecut, prin prepararea celui mai lung kürtős, care va avea peste 14 metri.  

Piața Centrală din Sfântu Gheorghe va fi, la mijlocul lunii septembrie, cucerită de mirosuri și gusturi dulci. Aici va avea loc cea de-a treia ediție a Festivalului Deliciilor Dulci – Kürtősfeszt. 15 echipe, șapte din județul Covasna, șapte din Harghita și una din Mureș, s-au înscris în competiția care sâmbătă, 14 septembrie, va decide câștigătorul care va pleca acasă cu titlul de „Kürtőskalács-ul Anului”. 

Kürtőskalács este cozonacul tradițional de sărbătoarea familiilor secuiești. (...) Ne-am propus anul ăsta, fiind a treia ediție a Festivalului Kürtőskalács și a Deliciilor Dulci, pe lângă concursul de a găsi „Kürtőskalács-ul Anului” din Ținutul Secuiesc să facem Kürtőskalács-ul Bazinului Carpatin”, a spus președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, care a amintit că încă de la ediția de anul trecut, Primăria și Consiliul Județean Brașov au făcut o promisiune că vor aduce un sac de făină cu ocazia celei de-a treia ediții a evenimentului. Se pare, spun autoritățile covăsnene, că promisiunea se va îndeplini. Astfel, folosind această făină, dar și făină dăruită de județele înfrățite din Ungaria, se va realiza acest Kürtőskalács al Bazinului Carpatin, a explicat Tamás, marți, într-o conferință de presă. 

Pe lângă kürtőskalács, cei care vor vizita municipiul Sfântu Gheorghe vor putea gusta și clătite, turtă dulce și produse din ciocolată și, în premieră, o să deschidem în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, în timpul festivalului, Cofetăria Kürtőskalács din Budapesta, prin parteneriatul pe care îl avem cu Festivalul Kürtőskalács din Budapesta”, a spus și vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert. 

Festivalul vine și cu o componentă economică, dar și de imagine, a subliniat unul dintre co-organizatorii evenimentului, președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, Edler András. 

Am ajuns la un eveniment care s-a maturizat. (...) Ideea că se întâmplă ceva pe 13 septembrie în județul Covasna la Sfântu Gheorghe s-a întipărit în mintea oamenilor, care își organizează weekendul în așa fel încât știu că pe 13 septembrie ajung la Sfântu Gheorghe, așa cum se întâmplă cu alte festivaluri care au deja o tradiție. Din aceste punct de vedere, zic eu, că se generează plus valoare în economie. Se generează o plus valoare în economie și prin faptul că producerea de kürtőskalács asigură pentru comunitatea locală niște locuri de muncă”, a spus Edler András. 

Potrivit programului făcut public până la această oră, concursul „Kürtős-ul Anului din Ținutul Secuiesc” și realizarea Kürtőskalács-ului Bazinului Carpatin sunt incluse în programul de sâmbătă. Atunci este programat și concertul Direcția 5. 

Duminică, organizatorii vor încerca să doboare recordul de anul trecut, prin prepararea celui mai lung kürtőskalács, care va avea o lungime de 14 metri. Tot în această zi va avea loc un alt concurs de făcut kürtős, însă de această dată tradițional, după o rețetă din 1784, din cartea de bucate a Contesei Mikes Maria din Zăbala.

În program vor fi incluse și programe pentru copii. Printre acestea se va număra și cel în care copiii vor putea învăța, de la zero, cum se face un kürtős, dar și activități meșteșugărești. 

În ceea ce privește concertele, pe lângă Direcția 5, pe scenă vor fi și trupe locale, dar și din țară și din Ungaria. 

Organizarea festivalului are un buget de 200.000 de lei, provenit 50% de la Consiliul Local Sfântu Gheorghe și cealaltă jumătate de la Consiliul Județean Covasna. 

Programul complet al evenimentului va fi făcut public săptămâna viitoare. 

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.