LIFESTYLE 19 august 2022

Concert 3 SUD EST la Festivalul Kürtőskalács din Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1372 vizualizări

Sărbătoarea Kürtőskalács - Festivalul Deliciilor Dulci revine în perioada 9 – 11 septembrie a.c. în paleta evenimentelor organizate la Sfântu Gheorghe. Ediția a IV-a are loc în Piața din centrul orașului și în parcarea fostului Hotel Bodoc. Organizatorii au prezentat joi, într-o conferință de presă, o parte din program. Acesta conține, pe lângă concursul de făcut colaci secuiești, și concerte și alte activități. 

Printre artiștii care vor concerta în cadrul acestui eveniment la Sfântu Gheorghe se numără și 3 SUD EST, formație care a mai concertat vara aceasta în județul Covasna, la Zilele Comunei Ozun, și care promite un spectacol la înălțime, atât pentru nostalgici, cât și pentru tinerele generații. 

Din programul prezentat până acum se mai remarcă și concertele Trend Music, KáeR și Kapriccio. Vor fi și spectacole de dansuri populare din folclorul românesc și maghiar, respectiv se vor auzi și acorduri muzicale de fanfară - Fanfara Kováts András din Reci -, va fi organizat un atelier de dans pentru copii cu Folker, Térerő, precum și un concert Magna Cum Laude. 

Cel mai probabil, principala atracție pentru publicul larg va fi, ca și până acum, kürtős-ul uriaș al Bazinului Carpatic.

Evenimentul are ca scop promovarea kürtőskalács-ului ca valoare a Ținutului Secuiesc. Evenimentul din acest an este o noutate, echipele vor prepara delicii atât din ingrediente alternative, fără gluten și fără zahăr, cât și din ingrediente clasice, dar se va face și o variantă a kürtős-ului Bazinului Carpatic, un simbol al unității și al solidarității. Oricine a vizitat evenimentul în ultimii ani știe că Festivalul Deliciilor Dulci are o atmosferă și un farmec aparte. Mirosul prăjiturilor proaspăt coapte și crocante se răspândește în centrul orașului, cunoștințe vechi se întâlnesc, se leagă prietenii și relații profesionale. Merită să veniți la eveniment și anul acesta”, a declarat joi președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor. 

Conform organizatorilor, programul festivalului include și o serie de activități pentru copii, care se vor desfășura sub genericul „De la spic la cozonac”. Centrul de Cultură al Judeţului Covasna va organiza „Școala micului maestru în prepararea kürtős-ului”, activitate în cadrul căreia copiii vor fi învățați cum se prepară cozonacul secuiesc. 

Conceptul de bază al Festivalului Deliciilor Dulci din acest an, dar cred că este un concept care devine o tradiție de fapt, de la an la an, este de a crea un eveniment tradițional, care totuși încorporează în același timp cultura, muzica și stilul de viață care este specific pentru zilele noastre. Ca produs, ca valoare, kürtőskalács-ul este o legătură, de fapt, între tradițiile noastre, cu rețetele bunicilor noastre, cu copilăria noastră și cu evenimente festive. Deci eu consider că acest produs este o marcă a festivităților noastre și a sărbătorilor noastre”, a declarat în cadrul conferinței de presă viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Vargha Fruzsina.

Edilul a subliniat că, în cele trei zile de festival, programul va avea nu doar o latură artistică, ci și una profesională.

Astfel, înscrierile în competiția de pregătit Kürtőskalács vor începe săptămâna viitoare și se vor încheia spre sfârșitul lunii august.

Programul Festivalului Deliciilor Dulci este încă în curs de finalizare și poate suporta modificări, motiv pentru care orarul și alte date concrete vor fi comunicate ulterior. Acesta va fi disponibil și pe site-ul www.kurtosfeszt.ro

Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci este organizat de Consiliul Județean Covasna, în parteneriat cu Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Agrosic, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna, Casa de Cultură „Kónya Ádám”, Centrul de Cultură al Județului Covasna, Organizația Asociațiilor Fermierilor din Ținutul Secuiesc.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.