Cinci motive pentru care dușurile cu apă rece sunt cele mai sănătoase
Deși, un duș cu apă rece, nu pare a fi cel mai bun mod în care să-ți începi ziua, cercetătorii susțin că îți poate da energie pentru întreaga zi. În plus, are o mulțime de beneficii:
Ajută la slăbit
Creşterea numărului de leucocite asociată duşurilor reci este atribuită reacţiei metabolice pe care corpul o are în urma şocului produs de contactul cu apa rece. Pe măsură ce corpul încearcă să se încălzească, rata metabolismului accelerează, activând sistemul imunitar şi eliberând astfel leucocitele în corp.
Acest lucru dezvăluie un alt beneficiu al duşurilor reci: un metabolism mai activ. O rată metabolică mai mare înseamnă că trupul arde mai multe calorii şi grăsimi, un efect secundar cu siguranţă popular în rândul persoanelor ce doresc să scadă în greutate. Un alt studiu sugerează însă că expunerea prelungită la apă rece stimulează trupul să dezvolte un strat protector de grăsime pentru a preveni îngheţul şi hipotermia.
Păstrează părul şi pielea sănătoase
Este bine cunoscut faptul că apa fierbinte usucă pielea şi scalpul. Apa rece are un efect total opus, oferind strălucire părului şi pielii.
Creşterea fertilităţii bărbaţilor
Un duş fierbinte înseamnă o temperatură scrotală mai mare, ceea ce duce la reducerea producţiei de spermă. Duşurile reci nu duc neapărat la producerea mai multor spermatozoizi, însă ele nu reprezintă o ameninţare la adresa fertilităţii precum creşterea temperaturii corpului şi a zonei scrotului în urma unui duş fierbinte.
Întărirea sistemului imunitar
Studiile au arătat că, spre deosebire de duşurile fierbinţi, duşurile reci produc un nivel mult mai mare de leucocite, celule ale sistemului imunitar ce apără organismul de boli. O altă cercetare efectuată de o echipă de oameni de ştiinţă din Germania a arătat că scufundarea în apă rece permite organismului, de-a lungul timpului, să dezvolte o rezistenţă la forţele oxidative din trup.
Ameliorarea depresiei
Studii rececente au demonstrat că duşurile reci combat depresia. Ele ajută la stimularea producţiei de noradrenalină, un neurotransmiţător care luptă împotriva depresiei.
Puteţi încerca astfel de duşuri în fiecare zi, in „doze” mici – câte 10 minute vara şi 1 minut în sezonul rece par a avea efecte optime asupra sănătăţii.
Totusi, este recomandat consultul medical dacă vă gândiţi să treceţi la duşuri reci zilnice. Ele nu sunt indicate persoanelor cu boli de inimă, deoarece pot precipita crizele anginoase, vasospastice, fenomenele de tip Raynaud. De asemenea, femeile nu sunt sfătuite sa facă băi reci în timpul perioadelor menstruale.
(doctorulzilei.ro)