LIFESTYLE 16 octombrie 2020

Chef Veres István, concurent în semifinala celui mai prestigios concurs gastronomic din lume

de Iulia Drăghici - Taraș | 2272 vizualizări

Etapa din Europa va decide dacă echipa Ungariei, condusă de bucătarul originar din Târgu Secuiesc, va ajunge în marea finală Bocuse d’Or 

Veres István, bucătarul originar din Târgu Secuiesc, conduce echipa Ungariei în etapa din Europa a celui mai prestigios concurs de gastronomie din lume, Bocuse d’Or. Evenimentul, care are loc în 15 și 16 octombrie în Estonia, la Tallinn, va decide după cele două zile de concurs care sunt cele 10, din 16 echipe participante, ce vor intra în finala mondială a competiției, programată să se desfășoare în Lyon, Franța, în iunie 2021. 

Pe lângă echipa Ungariei, condusă, cum am precizat, de tânărul bucătar originar din Târgu Secuiesc, care anul trecut a obținut prima sa stea Michelin cu restaurantul Babel din Budapesta pe care l-a condus din postura de executive chef, la etapa din Europa mai participă bucătari renumiți din Spania, Olanda, Islanda, Estonia, Danemarca, Suedia, Georgia, Polonia, Letonia, Finlanda, Franța, Elveția, Italia, Rusia și Norvegia. 

Fiecare din cele 16 echipe s-a calificat pentru Bocuse d’Or Europa în urma etapei naționale, derulată în fiecare țară. Etapa din Estonia este cea de calificare în marea finală. Miza acestui concurs de renume este chiar titlul de cel mai bun bucătar din lume. 

Potrivit regulamentului competiției, fiecare echipă trebuie să dovedească nu doar abilități de gătit, ci și simț estetic, originalitate și creativitate, astfel încât să convingă juriul că merită să ajungă în finală. Participanții au de trecut două probe. Fiecare durează câte 5 ore și 35 de minute.

Echipa Ungariei este programată să intre în concurs vineri, 16 octombrie. 

Bocuse d’Or este diferit de alte concursuri pentru bucătari. E ca la Formula 1. Există şi Formula 2, 3, 4, dar toată lumea vrea să fie în Formula 1. Contează fiecare secundă şi trebuie să fii perfecţionist de la A până la Z“, a spus Veres István pentru Ziarul Financiar, potrivit unui articol publicat în mai 2020. 

Marea finală, de anul viitor de la Lyon, va reuni 24 de echipe de pe fiecare continent. 

Anul trecut, echipa din Danemarca obținea pentru a doua oară din istoria competiției trofeul Bocuse d’Or.  

Renumitul concurs care ajunge anul acesta la a 18-a ediție, a fost inițiat în 1987 de celebrul bucătar Paul Bocuse. 

Veres István este recunoscut în ţară în special pentru participarea la emisiunea televizată Top Chef din 2014. Visul său de a deveni unul dintre cei mai apreciaţi chefi nu doar din România, ci chiar din estul Europei a prins contur în martie 2019, când restaurantul la care acesta lucra, Babel din Budapesta, a primit vestea că a obținut prima stea în Ghidul Michelin, unde au acces doar cele mai bune localuri din lume, după criterii foarte stricte. 

Următorul mare vis pentru acesta este cucerirea trofeului Bocuse d’Or, de care, zilele acestea este tot mai aproape. 

Succes, chef Veres István! 

Sursa foto: Facebook/Bocuse d'Or, www.bocusedor.com

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.