Ce trebuie să ştii despre boala fumătorului
Nu mai puţin de un milion de români au bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), o boală întâlnită preponderent la fumători. Şi mai alarmant este că suntem pe locul al treilea în Europa, după Ungaria şi Irlanda, în ceea ce priveşte mortalitatea prin BPOC la bărbaţi.
Această boală a plămânilor se manifestă prin tuse cronică, prin producţie de spută şi prin respiraţie din ce în ce mai dificilă, care ajunge să facă activităţile cotidiene tot mai greu de desfăşurat, scrie clicksanatate.ro. Deşi plămânii încep să fie afectaţi de la vârste tinere, boala în sine îşi face apariţia după vârsta de 40 de ani.
Tusea fumătorului nu trebuie ignorată
Potrivit statisticilor, peste 90% din bolnavii cu BPOC sunt fumători. Specialiştii apreciază că un fumător din şapte va face această boală. Problema este că fumătorii consideră că tusea, rezistenţa scăzută la efort şi respiraţia îngreunată (gâfâiala) sunt consecinţe normale ale viciului lor şi nu merg la medic decât atunci când simptomele se agravează, deci afecţiunea ajunge într-un stadiu foarte avansat.
Acea tuse a fumătorului pe care multe persoane o ignoră trebuie să fie un semnal de alarmă. Prin efectuarea unei spirometrii, un test simplu ce măsoară cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira sau expira într-o unitate de timp, poţi afla cât de sănătoşi sunt plămânii tăi şi dacă ai semne de BPOC.
Trebuie să mai ştii că există şi alte substanţe iritante pentru plămâni, care, inhalate pentru o perioadă lungă de timp, pot cauza BPOC. Printre acestea se numără praful industrial, noxele şi diverse substanţe chimice folosite, de exemplu, la fabricarea maselor plastice.
Nu se vindecă
Indiferent de stadiul în care este descoperită, această boală pulmonară nu poate fi vindecată. Capacitatea respiratorie nu poate fi refăcută cu tratamente, dar, cel puţin, poate fi încetinită pierderea ei.
Acest lucru se face printr-un tratament de lungă durată cu medicamente bronhodilatatoare, corticosteroizi sau oxigenoterapie, după caz. Pentru că mulţi dintre bolnavi nu-şi iau tratamentul în mod regulat (56% din aceştia, potrivit unor statistici), exacerbările sunt foarte frecvente şi necesită spitalizare.
Pe lângă tratament, o condiţie esenţială în oprirea evoluţiei bolii este încetarea fumatului.
Este confundată cu astmul
Din păcate, foarte multe persoane, deseori chiar şi medici, confundă BPOC-ul cu astmul. Crizele de sufocare, greutatea în piept, tusea şi respiraţia şuierătoare pe care bolnavii cu BPOC le au sunt similare celor care apar în astmul bronşic.
Există însă deosebiri în ceea ce priveşte mecanismul de apariţie a acestor simptome în cele două boli. Astmul este consecinţa spasmelor muşchilor care înconjoară căile respiratorii, acestea ducând la îngustarea fluxului de aer.
Bronhospasmul care apare în astm este reversibil cu ajutorul medicamentelor bronhodilatatoare. BPOC-ul distruge însă ireversibil căile respiratorii.