LIFESTYLE 17 iulie 2014

Ce riscă femeile care se culcă târziu

de Covasna Media | 474 vizualizări

Femeile care doresc să rămână însărcinate sau care aşteaptă un copil ar trebui să evite lumina în timpul nopţii, este concluzia unui studiu recent.

Întunericul este important pentru sănătatea reproductivă a femeii şi pentru protecţia fătului, informează Live Science.

Într-un studiu apărut în publicaţia „Fertility and Sterility”, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Texas au analizat studiile recente efectuate până acum privind rolul nivelului de melatonină şi al ritmului circadian în ceea ce priveşte reproducerea la femei. „De fiecare dată când aprindeţi lumină noaptea, scade şi producţia de melatonină”, afirmă Russel J. Reiter, profesor la Universitatea din Texas.

Melatonina este un hormon secre­tat de glanda pineală din creier, fiind important pentru femeile care încearcă să rămână însărcinate, pentru că protejează embrionul de stresul oxidativ. Melatonina are pu­ternice proprietăţi antioxidante, fiind un scut în fata radicalilor liberi, mai ales când femeia se afla la ovulaţie, arată studiul.

„Atunci când femeile încearcă să rămână în­sărcinate, este important să se menţină cel puţin o perioadă de opt ore de întuneric pe perioada nopţii. Ciclul lumină-întuneric ar trebui menţinut de la o zi la alta, în caz contrar, ceasul biologic al femeii va fi perturbat”, spun specialiştii.

Nici în ultimul trimestru al sarcinii somnul de opt ore nu ar trebui perturbat de lumină. Aprinderea becului noaptea suprimă producţia de melatonină la femei, cu efecte asupra fătului.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.