LIFESTYLE 3 noiembrie 2014

Ce prenume să nu le pui copiilor tăi!

de Covasna Media | 256 vizualizări

Vedem din ce în ce mai mulţi părinţi care găsesc nume cât mai trăsnite pentru copiii lor. La ce duce acest fenomen?

Prenumele este ca o etichetă pe care o purtam întreaga noastră viaţa. Iar alegerea lui este extrem de importantă, mai ales că cercetătorii au descoperit că are un impact major asupra personalităţii copilului. Îi influenţează felul de a fi, respectul de sine, imagi­nea în societate, cariera şi chiar sănătatea emoţională.

Experţii în comunicare susţin că alegerea numelui unui copil este cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă părinţii, iar atunci când fac această alegere trebuie să ţină cont de faptul că numele influenţează perso­na­litatea, scrie csid.ro. Se presupune chiar că persoanele cu acelaşi nume se aseamănă şi la caracter.

În plus, se crede că fiecărei litere din care este compus numele îi corespunde o trăsătură de caracter, iar personalitatea individului este de fapt un mixt realizat în funcţie de litere.

Prima impresie, dictată de prenume

Prenumele unei persoane este primul care se evidenţiază la o primă vedere. Dacă acesta este drăguţ sau nu, aşa va fi catalogată şi persoana care îl poartă. Să ne gândim numai la felul în care sunt percepute prenumele româneşti precum Vasile, Ghiţă, Vasilică, Marioara. Dacă sunt tinere, persoanele care le poartă se simt complexate şi, de cele mai multe ori, percepute greşit de ceilalţi.

Prenumele afectează stima de sine…

Cercetătorii susţin că numele afectează percepţia propriei persoane, respectul şi încrederea de sine. Acest lucru degenerează din comportamentul celorlalţi, ca urmare a numelui pe care îl poartă.

Aşa că, dacă o persoană îşi urăşte prenumele, va face tot posibilul să se prezinte altfel sau să îşi găsească un nickname mai drăguţ. Însă când va trebui să se prezinte oficial, nu se va simţi în largul său şi echilibrul său emoţional va avea de suferit.

... şi aşteptările celorlalţi

Un alt studiu a scos la iveală că persoanele cu nume plăcute, populare, au rezultate mai bune pe plan educaţional. Explicaţia acestui fenomen constă în aşteptările mai mari pe care le au profesorii de la ei. Aceştia din urmă îi consideră mai inteligenţi şi mai capabili, aşa că îi motivează şi le susţin ascensiunea.

Să ne gândim numai ce rezonanţă are numele Niculescu, de exemplu, comparativ cu Aghiuţă. Pe termen lung, susţinerea celor din jur se răsfrânge şi asupra carierei, copiii cu nume frumoase având mai multe şanse de a izbuti pe plan profesional.

Cele mai stupide nume de copii

Trebuie să recunoaştem, la acest capitol, vedetele de la Hollywood se întrec pe sine. Pentru a fi originale, acestea şi-au botezat copiii cu nume absolut stupide şi aberante. Gwyneth Paltrow şi-a numit fetiţa Apple (măr), Nicole Kidman - Sunday Rose (trandafir de duminică), Jason Earl din My name is Earl şi-a botezat băiatul Pilot Inspektor, Sting - Fuchsia, Shannyn Sossamon - Audio Science, familia Beckham şi-a numit unul dintre băieţi Brooklyn, Kim Basinger - Ireland, fetiţa actorului Penn Jillette se numeşte Moxie Crime Fighter...

Nici oamenii obişnuiţi nu s-au ferit de numele ieşite din comun. Până la urmă, nu ei se vor numi Yahoo, Cosmo Ranger, Q, Pina Colada, Happy Day, True, Harry Bush, Tag, Peaches, I'Am, Pirate, Legend sau Nighten Day.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.