Ce efect are de fapt alcoolul asupra creierului uman
Alcoolul are un efect negativ asupra creierului uman, în special atunci când o persoană îl consumă în exces. Cu timpul, consecinţele sunt din ce în ce mai neplăcute, implicând întregul corp.
Cei care consumă cantităţi mari de alcool trebuie să ştie că organismul dezvoltă toleranţă la el, având nevoie de o doză tot mai mare pentru a obţine acelaşi efect, scrie news.com.au.
Specialistul american George F. Koob, directorul unui institut de profil (National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism), spune că toleranţa poate fi definită în două feluri.
Pe de o parte, ea arată faptul că o cantitate mai mare din acea substanţă e necesară pentru a obţine acelaşi efect. Pe de altă parte, toleranţa implică un efect mai mic obţinut cu aceeaşi cantitate consumată. Expertul american afirmă că unii oameni au o toleranţă înnăscută la alcool.
Cum se adaptează creierul uman
Astfel de persoane pot consuma cantităţi mari de alcool, în comparaţie cu ceilalţi. Această trăsătură rămâne un mister pentru oamenii de ştiinţă. Totuşi, ea creşte riscul ca acel individ să devină alcoolic. Koob descrie toleranţa drept capacitatea creierului de a se adapta la o substanţă. Astfel, consumatorii au nevoie de cantităţi din ce în ce mai mari.
Creierul uman învaţă care sunt efectele alcoolului şi declanşează un răspuns pentru a le contracara, el încercând de fiecare dată să ne aducă la starea de referinţă. Dacă cineva nu mai bea, sistemul poate deveni prea activ, ceea ce reprezintă simptomele neplăcute de sevraj. Excesul provoacă un răspuns negativ şi din partea ficatului.
Enzimele hepatice care prelucrează alcoolul devin şi ele mai active. Din acest motiv, corpul unei persoane dependente de această substanţă poate metaboliza o cantitate dublă, de doua ori mai repede, faţa de indivizii normali. E bine de ştiut însă că mecanismul toleranţei, prin care creierul se adaptează, rămâne schimbat pentru totdeauna. El se reactivează imediat chiar şi atunci când o persoană renunţă la alcool pentru o perioadă şi reîncepe să bea la un moment dat.