LIFESTYLE 29 septembrie 2014

Ce boli se ascund în spatele oboselii

de Covasna Media | 273 vizualizări

Este normal să resimți oboseala după o zi plină la serviciu sau după o săptămână în care ai avut foarte multe lucruri de făcut. Când însă oboseala nu trece și devine din ce în ce mai supărătoare, poate fi semnul unor boli, scrie clicksana­tate.ro.

Cancerul

Una dintre afecțiunile care se manifestă și prin oboseală este cancerul. De exemplu, în cazul leucemiilor, cel afectat este din ce în ce mai obosit și poate să nu aibă alte simptome de boală. De exemplu, chiar și urcatul scărilor poate deveni o corvoadă. La unii pacienți mai pot apărea petesiile, mici pete vineții pe piele, și umflarea ganglionilor. Și în alte tipuri de cancer poate apărea oboseala, care mai poate fi însoțită de lipsa poftei de mâncare și scăderea bruscă în greutate.

Boli de inimă

Insuficiența cardiacă are drept simptom oboseala. Bol­navii nu mai fac cu plăcere nici măcar activitățile care îi relaxau, precum grădinăritul. Nu doar că se simte obosit, dar cel afectat găfâie, are dificultăți chiar și la mers și respiră mai scurt, sacadat. Mai pot apărea creșterea în greutate, picioare umflate, cât și tusea.

Depresie

O persoană care se trezește tristă, mai obosită parcă decât atunci când a mers la culcare, poate să sufere de depresie. Totodată, mai pot apărea lipsa entuziasmului, scăderea în greutate sau dimpotrivă, un apetit ridicat, cât și tulburări de somn. Peste 350 de milioane de persoane din întreaga lume şi peste 2 milioane de români suferă de depresie, iar numărul persoanele care su stări depresive este într-o creştere alarmantă, se arată într-un raport recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, prezentat de Centrul de Consiliere şi Educare pentru Sănătate.

Anemia

Anemia feriprivă (cauzată de lipsa de fier din organism) se mani­festă, de asemenea, prin oboseală. Diagnosticul este pus în urma unor analize de sânge. Potrivit ultimelor date, peste 600 de miloane de persoane din întreaga lume sunt afectate de această boală.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.