LIFESTYLE 19 iunie 2019

Castelul Mikó, bijuteria care merită să strălucească

de Iulia Drăghici - Taraș | 1411 vizualizări

Locația diMANSIONS a fost foarte apreciată și admirată de vizitatori

Încă se formulează concluziile fenomenului numit diMANSIONS Hit Music Festival, care a luat naștere în weekend în localitatea Olteni și la care, în cele trei zile au luat parte 15.000 de persoane. Un punct asupra căruia toți criticii și susținătorii evenimentului au căzut de acord este acela că domeniul Castelului Mikó este năucitor de frumos și merită promovat în continuare.

De fapt, aceasta a fost misiunea festivalului: de a contribui la reintroducerea acestui loc minunat în circuitul turistic și de a susține recondiționarea și investițiile în această clădire de patrimoniu, oferindu-i o a doua șansă.

A fost o muncă titanică și vreau să le mulțumesc tuturor celor care au pus umărul alături de noi, de la echipa de festival, la voluntari, sponsori și parteneri, cu o mențiune specială pentru autoritățile locale din Bodoc. S-a văzut că suntem doriți aici și că diMANSIONS a pus Olteni pe harta evenimentelor mari din România”, a declarat organizatorul principal al evenimentului, coordonatorul Comparty Events, Daniel Santa.

Încântat de reușita diMANSIONS Hit Music Festival s-a declarat și Fodor István, primarul comunei Bodoc, de care aparține satul Olteni și implicit Castelul.  

Eu zic că a fost foarte bine. A fost un început la care nimeni nu s-a gândit. Nimeni nu credea că în Olteni va fi un festival de mărimea asta. Și colegii toți au zis că dacă ne zicea asta cineva acum cinci, șase ani îi ziceam că e nebun. (...) Sperăm că și la anul să fie organizat tot aici. E mult de muncă, dar rămâi cu niște amintiri de neuitat. Mulți oameni care au venit nici nu știau unde e Olteni”, ne-a mai spus Fodor István, care a fost, de altfel, unul dintre partenerii de nădejde ai organizatorilor evenimentului, cel care a contribuit intens cu susținerea sa în a crea un festival magic.

Acesta a explicat totodată că era necesară organizarea acestui eveniment cu intrare pe bază de bilet pentru că oamenii prezenți au apreciat astfel mai mult șansa de a fi acolo. Pe de altă parte, în Bodoc și în zonă sunt o mulțime acțiuni la care intrarea este liberă și prețurile mai mici, drept urmare fiecare eveniment își are locul său.

„Eu sper să rămână și anul viitor tot așa cum a fost, măcar o dată să fie și un eveniment cu intrare, la care oamenii să simtă, să investească și să fie la o calitate mare”, a mai spus primarul.

Locația aleasă pentru festival a trecut cu brio al doilea test, primul fiind festivalul Transylvanian BBQ, astfel că vor fi continuate procedurile de introducere a Castelului Mikó în circuitul turistic, a spus și vicepreședintele Consiliului Județean, Grüman Róbert.

„Încă de la concertul Goran Bregović am spus că evenimentele private care pot aduce turiști în județul Covasna sunt binevenite. A fost o primă ediție a festivalului și am văzut că au fost foarte multe persoane care au venit din afara orașului, ceea ce este îmbucurător. Este destul de greu să organizezi evenimente care să poată atrage turiști și din județele vecine. Trebuie văzut cum putem să facem acest festival și mai mare și cu mai multe programe care să aducă și mai mulți turiști. Anul acesta am testat această locație, cu cele două evenimente. Eu cred că s-a dovedit că acest Castel este o locație potrivită pentru acest tip de evenimente”, spune vicepreședintele Consiliului Județean, Grüman Róbert.

În același timp, de menționat este și faptul că și artiștii de talie mondială s-au transformat în turiști și cei care au avut timp în program, ca de exemplu formația Inner Circle, și-au extins șederea încă o zi pentru a se bucura de peisajele oferite de județul Covasna.

Primele abonamente pentru diMANSIONS 2020  

Solicitările mari în acest sens i-au determinat pe organizatorii diMANSIONS Hit Music Festival să pună în vânzare deja primele abonamente. Acestea pornesc astfel de la prețul de 160 de lei și pot fi achiziționate, până la finalul lunii iunie, de pe www.dimansions.ro.

„Pe lângă recunoștința pe care o am față de sutele de oameni care au făcut posibil acest festival, le mulțumesc tuturor celor care ne-au dat un vot de încredere cumpărând bilete. Costurile unui astfel de festival sunt uriașe, iar investiția se recuperează în ani de zile, iar pentru noi gestul cel mai mare de susținere este cumpărarea abonamentului în avans. diMANSIONS va avea o nouă ediție în 2020, urmează să decidem cât de curând perioada exactă și să anunțăm primii artiști. Oricât de frumos ar fi fost... este doar începutul!”, a încheiat Daniel Santa.

diMANSIONS Hit Music Festival, eveniment aflat la prima ediție, a fost adus în județul Covasna printr-o inițiativă privată, a firmei Comparty, susținută de numeroși parteneri. Bilanțul activităților de pe domeniul Castelului arată că au participat, în cele trei zile de festival, aproximativ 15.000 de persoane.

Pe scena festivalului au urcat Thomas Anders și The Modern Talking Band, Hermes House Band și Lou Bega, Tania Evans, Turbo B (ex SNAP!), Inner Circle, Dr. Alban, The Dire Straits Experience, Mirabela Dauer, Bosquito, Compact B, Karthago și alții.

Castelul Mikó este un monument istoric, situat în Olteni, comuna Bodoc, pe malul drept al râului Olt, construit în anul 1827 în stil clasicist. Castelul poartă numele contelui Mikó Miklós, care, conform legendei, a construit castelul, printre altele, din pietrele unei foste cetăți demolate, aflate în apropiere, numită Herecz. Săpături arheologice atestă faptul că ansamblul de clădiri s-a construit pe zidurile castrului roman, care odinioară se afla pe acest loc.

Castelul Mikó este unic în Transilvania datorită seriei de picturi murale și bine conservate existente pe pereții interiori ai camerelor, ce surprind scene din viața socială ori evocă scene din războiul napoleonian, sursa de inspirație a acestei construcții transilvănene fiind Palatul Elysee din Paris – fosta reședință a lui Napoleon.

Castelul este proprietatea Primăriei Comunei Bodoc și a Consiliului Județean Covasna și găzduiește Școala Specială și Centrul de Plasament din Olteni. Autoritățile au demarat acțiunile de construire a trei case familiale noi nouțe în Târgu Secuiesc și Întorsura Buzăului, unde să fie mutați și cazați copiii care astăzi trăiesc în clădirile din zona Castelului Mikó.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.