Branduri locale pe scena modei de la Design Week
Sala Teatrului Andrei Mureșanu s-a dovedit neîncăpătoare pentru iubitorii de modă covăsneni
Întocmai ca la primele două ediții, cel mai așteptat program al Săptămânii design-ului a fost prezentarea de modă organizată în seara de joi în sala mare a teatrului Andrei Mureșanu. Reprezentanții brandurilor locale deja cunoscute, râvnite și comercializate (mai mult online) au adus pe scenă colecții de rochii de mireasă și de gală, accesorii și îmbrăcăminte ce purtau mesajul unei vieți apropiate de natură.
Visată de mai mulți ani de cel care a inițiat Design Week, Damokos Csaba, realizată în colaborare cu designerul Grubisics Csaba, prezentarea de modă atrage an de an mai mulți spectatori decât încap în sală - din păcate în oraș sunt prea puține locații potrivite pentru acest gen de evenimente. Există însă promisiunea organizatorilor că la anul vor căuta o sală mai încăpătoare, deși e greu să aduci la un loc scena, luminile, sonorizarea perfectă, background-ul negru, ceea ce a oferit din start sala teatrului.
Regizată de Ana Maria Popa, parada modei s-a deschis cu rochiile de mireasă marca Delikatesse Couture, caracterizată de inserții de dantelă extrafeminine, a continuat cu gențile extinse cusute din benzi colorate de piele ale lui Esztany, salopetele realizate de tinerii studiolui Kreakids din Târgu Secuiesc, bijuteriile marca Sengabeads Soutache Jewelry, rochiile unui stil de viață apropiată de natură, Ilkapilka, accesoriile Mariko, adică genți pentru bărbați și femei, ținute comode marca Yukka. Székely Kincső a adunat și a imprimat pe tricouri albe formele create spontan, precum inimi, cafea turnată pe masă sau o rană a unui copac. Două surori foarte tinere, care s-au format tot în atelierul Kreakids (Hejja Tamara și Timea) au adus o minicolecție proprie compusă din rochii de gală alb-negre, iar la final, cel care a pornit tot de acolo, dar a terminat deja Universitatea de Arte din Iași, Könczei Alpár, a prezentat piesele realizate ca lucrare de diplomă, cu inserții și broderii luminiscente, purtătoare ale atenției deosebite a creatorului lor față de ecosistemele marine și de modul de existență a oamenilor introvertiți într-o lume extrovertită.
Săptămâna Design Week s-a încheiat. Sperăm că organizatorii vor păstra și pe viitor tradiția de a ne delecta prin varietatea evenimentelor care pun în valoare în diferite domenii de producție utilul și frumosul. Aceștia începând de astăzi pun la punct următoarea serie de evenimente.
Evenimentul Design Week a fost realizat în colaborarea Asociației Focus Rectus cu Csagasa Vizual Communication și Institutul Balassi. La succesul acestuia au mai contribuit Primăria Orașului Sfântu Gheorghe, Consiliul Județean, Clusterul Regional al Lemnului Pro Wood, Asociația pentru Promovarea Turismului din județul Covasna, Teatrul Andrei Mureșanu și Centrul de Artă Transilvăneană.
Tünde Bodor