LIFESTYLE 18 octombrie 2015

Avem nevoie de 8 ore de somn pe noapte?

de Covasna Media | 545 vizualizări

Un studiu recent contrazice teoria considerată valabilă până acum, conform căreia un om are nevoie de aproximativ 8 ore de somn pe noapte, ca să fie sănătos şi odihnit.

Conform acestei cercetări, care a fost publicată în revista de speciali­tate Current Biology, oamenii nu au nevoie de aşa multe ore de odihnă. În cadrul studiului a fost analizat somnul unor triburi de vânători şi culegători din Tanzania, Namibia şi Bolovia, oameni care trăiau simplu, ca în era preindustrială, fără facilităţi moderne.

Cercetătorii au avrut astfel să vadă dacă tehnologia şi stilul modern de viaţă are vreo influenţă negativă asupra somnului, scrie Bustle.com.

În mod surprinzător însă, cei 94 de membri de trib se odihneau în fiecare noapte între 5,7 ore şi 7 ore. Prin urmare, ei nu dorm mai mult ca oamenii din societăţile moderne, civilizate. Mai mult, după apusul soarelui ei nu se culcă imediat, ci mai stau câteva ore în preajma focului, aşa cum oamenii moderni stau la televizor sau în faţa calculatorului.

Recent, medicii americani au avertizat că lipsa de somn afectează mare parte a populaţiei, iar acest lucru este o ameninţare serioasă pentru sănătatea publică. Ei consideră că poluarea, zgomotul, stresul şi tehnologia modernă nu-i lasă pe oameni să se odihnească destul.

În schimb, acest studiu demonstrează că nici în comunităţile tribale oamenii nu dorm 8 ore pe noapte. Mai mult, în aceste triburi nu există vreun cuvânt care să desemneze insomnia, iar această problemă nu pare să fie cunoscută. Vânătorii şi culegătorii dormeau puţin şi la prânz, dar nu în fiecare zi. Odihna din timpul zilei au fost obsrevată în 7% din zile în timpul iernii şi în 22% din zile în timpul verii.

(adevarul.ro)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.