LIFESTYLE 22 octombrie 2014

Am băut greşit şampania până acum: paharul înalt nu este indicat

de Covasna Media | 635 vizualizări

Paharul alungit, de tip flute, nu ar trebui folosit pentru şampanie, susţin criticii de vin. El nu păstrează bine aroma şi bulele fine ale acestei băuturi rafinate, scrie adevarul.ro.

Se spune că primele pahare de şampanie, create în secolul al XVIII-lea, ar fi fost modelate după sânii Mariei Antoaneta a Franţei. Cupa rotundă şi plată a primului pahar în care era servită această băutură trădează forme nu tocmai gene­roase, iar ideea de a folosi acest pahar nu a fost tocmai inspirată, spune Jilly Goolden, critic de vin şi jurnalist englez, pentru publicaţia „Daily Mail“.

Aroma şi perlele fine ale şampaniei nu se păstrează nici în paharele inspirate de Maria Antoaneta, nici în cele alungite care se folosesc astăzi, de tip flute. Nici paharele concepute după forma sânului modelului Kate Moss nu sunt mai bune. „Tocmai bulele fine ale şampaniei, obţinute prin tehnici laborioase şi costisitoare, sunt cele care dau savoare acestei băuturi şi ar fi păcat să nu ne putem bucura de ele“, spune specialistul britanic.

glass-of-white-wineDacă bulele dispar imediat cum am turnat şampania în pahar, efervescenţa acesteia se pierde şi nu mai putem savura gustul autentic al şampaniei. Recomandate de experţi sunt banalele pahare pentru vinuri albe, cu atât mai mult în cazul unei şampanii de calitate, complexe.

Frederico Lleonart, un ambasador mondial al vinului pentru producătorul de băuturi Pernod Ricard, spune că un pahar obişnuit accentuează bulele şi aroma şampaniilor complexe. Foarte bune sunt şi paharele create de producătorii importanţi de şampanie, precum Krug.

Paharul flute nu este complet lipsit de utilitate. El poate fi folosit pentru vinurile spumante, pe care le menţine reci o perioadă mai lungă de timp.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.