Afecţiuni mai frecvente la femei decât la bărbați
Există câteva boli care, deși îi afectează atât pe bărbați, cât și pe femei, persoanele de sex feminin sunt mai susceptibile să se îmbolnăvească.
Clickpentrufemei.ro prezintă care sunt acestea și ce simptome au.
Lupusul
Este o boală cronică autoimună. Boala autoimună se declanșează când sistemul imunitar al organismului atacă țesut sănătos, ceea ce duce la deteriorarea articulațiilor, organelor, și chiar a pielii unei persoane. Simptomele diferă de la persoană la persoană, deși există câteva simptome comune care implică dureri de cap, căderea părului, oboseală extremă / letargie, precum și umflarea articulațiilor, mâinilor, ochilor, picioarelor. Mai mult de 90% din oamenii cu această boală sunt femei.
Depresia
Această tulburare este de două ori mai frecventă la femei, aproximativ 20% dintre acestea dezvoltând boala la un moment dat în viață. Specialiștii spun că diferențele biologice dintre bărbați și femei favorizerază apariția bolii, în special la persoanele de sex feminin. Femeile experimentează fluctuații hormonale mai mari în timpul vieții, fluctuații care le afectează starea de spirit. De asemenea, ele trăiesc mai mult decât bărbații, iar vârsta înaintată, de multe ori, este însoțită de singurătate și pierderi.
Sindromul oboselii cronice
Este o tulburare complexă. Cei care au acest sindrom se simt mereu obosiți, stare care nu este îmbunătățită prin somn. Alte simptome pot include pierderea de memorie, insomnie, și chiar dureri musculare. Sarcini uzuale, cum sunt mersul la baie, spălatul, mâncatul și îmbrăcatul pot fi copleșitoare pentru persoanele cu această tulburare. Oamenii de știință spun că femeile au un risc de patru ori mai mare decât bărbații să sufere de sindromul oboselii cronice.
Scleroza multiplă
Această boală afectează sistemul nervos central, iar femeile au de 3 ori mai multe riscuri de a suferi de scleroză multiplă. Mulți oameni de știință clasifică scleroza multipla ca o boală autoimună. Cele mai multe femei care au acestă afecțiune experientează primele simptome când au între 20-40 de ani și aceastea diferă de la o persoană la alta. Deși mai bine de 2,1 milioane de oameni din întreaga lume au această boală și există tratamente pentru a reduce severitatea simptomelor, nu există niciun leac.
Sindromul de colon iritabil
Sindromul de colon iritabil este o afecțiune comună care afecteaza intestinul gros, provocând durere, balonare, crampe, gaze, constipație și/sau diaree. De regulă, această afecțiune este diagnosticată în jurul vârstei de 45 de ani. Sindromul de colon iritabil afectează de asemenea tractul gastro-intestinal. Femeile sunt mult mai susceptibile de a avea această afecțiune, iar simptomele se înrăutățesc în jurul menstruației.
Infecțiile cu transmitere sexuală
În timp ce aceste boli afectează atât bărbații, cât și femeile, este mai ușor ca o femeie să se infecteze decât un bărbat. Și asta pentru că mucoasa vaginului este mai delicată decât pielea de pe penis, favorizând intrarea bacteriilor și a virușilor mai ușor în fluxul sangvin.