LIFESTYLE 12 februarie 2015

Adevărul despre ciocolată

de Covasna Media | 564 vizualizări

Foarte mulţi oameni cred unele lucruri greşite cu privire la ciocolată, legate de felul în care acţionează asupra organismului uman şi nu numai. Adevărul despre ciocolată este însă cu totul altul. Aşadar, iată ce este mit şi ce este realitate, cu privire la ciocolată

Mit: Ciocolata conţine multă cofeină.

Adevăr: Deşi consumul de ciocolată te poate oarecum energiza, produsul în sine nu este bogat în cofeină. O tabletă banală de copcolată conţine de altfel cantitatea de cofeină pe care o conţine şi o ceaşcă de cafea decofeinizată, ceea ce înseamnă în cifre o cantitate de cofeină de 10 ori mai mică decât cea din cafeaua normală.

Mit: Ciocolata este bogată în grăsimi saturate şi creşte colesterolul.

Adevăr: Acidul stearic, principală grăsime saturată din ciocolată nu se comportă deloc la fel ca şi ceilalţi compuşi similari. Studii recente relevă faptul că aceste grăsimi saturate nu cresc deloc nivelul colesterolului şi, dacă o fac, îl cresc pe cel aşa zis „bun”.

Mit: Ciocolata nu are valoare nutriţională.

Adevăr: Ciocolată este o sursă bună de magneziu, cupru, fier şi zinc. Conţine de asemenea polifenoli, anti­oxidanţi care se găsesc şi în ceai şi vin roşu, compuşi chimici asociaţi cu scăderea riscului de a dezvolta boli coronariene. O ciocolată echivalează astfel la nivelul antioxidanţilor, cu un pahar plin de vin roşu.

Consumul zilnic de ciocolată neagră (care conţine mai mulţi antioxidanţi decât cea cu lapte), este asociat de asemenea cu echlibrarea tensiunii arteriale şi îmbunătăţeşte de asemenea rezistenţa la insulină.

Mit: Ciocolata cauzează carii.

Adevăr: Dulciurile în sine nu sunt direct responsabile pentru carii. Acestea se formează atunci când bacteriile din gură metabolizează zaharurile (care însă se găsesc în toate tipurile de alimente) şi produc acid. Acest acid roade coroana dinţilor, cauzând în timp cariile.

Proteinele, calciul şi fosfaţii cre se găsesc în ciocolată, previn de altfel formarea cariilor şi protejează smalţul. Pe lângă aceasta, curăţarea regulată a dinţilor şi menţinerea unei igiene orale adecvate, vor preveni orice probleme legate de reziduurile fermentabile de carbohidraţi care pot rămâne în gură şi duce la formarea cariilor.

Mit: Ciocolata provoacă dureri de cap.

Adevăr: Deşi în miturile populare ciocolata este considerată o cauză principală a migrenelor, studii recente efectuate la Universitatea din Pittsburg nu au reuşit să găsească nicio conexiune directă între acestea.

Mit: Ciocolata îngraşă.

Adevăr: Orice aliment poate face parte dintr-un regim alimentar sănătos atunci când este consumat cu modera­ţie. Un baton mediu de ciocolată conţine aproximativ 220 de calorii, destul de puţin pentru a putea face parte din orice regim alimentar zilnic chiar şi cel dietetic.

Reputaţia proastă a ciocolatei începe să se schimbe în ultima vreme, odată cu studiile recente care au relevat calităţile sale prezentate şi pe parcursul acestui articol. Consumată în moderaţie ea poate aduce avantaje fizice dar şi psihice, plăcerea unei ciocolate de calitate neputând fi înlocuită de nicio dietă sau supliment alimentar.

(lyla.ro)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.