LIFESTYLE 27 iunie 2023

A fost „cod roșu” de bucurie la Întorsura Buzăului!

de Iulia Drăghici - Taraș | 2777 vizualizări

În ciuda avertizărilor meteo de toate culorile, la Întorsura Fest a plouat mai mult cu distracție 

Sunt multe concluzii pe care le putem trage după Întorsura Fest, ediția a 3-a, dar principala este că a fost un eveniment despre multe bucurii: bucuria de a dărui, de a fi împreună, de a cânta în ploaie, de a forma o comunitate. Nu mai e o îndoială că în 22 - 25 iunie, energia bună care s-a adunat în zona Camping din Întorsura Buzăului a risipit furtuna. 

În vreme ce în alte zone din județ și din țară, autoritățile se confruntau cu probleme din cauza ploilor torențiale și inundațiilor, anunțate de coduri portocalii și roșii, la Întorsura Buzăului distracția a alungat norii, cu toate că amenințarea a existat. 

„Cea mai mare bucurie a ta e când poți să le aduci fericire celor din jurul tău. Sperăm că am depășit nivelul de anul trecut. Vremea a ținut cu noi și e clar că cineva acolo sus ne iubește. (...) Unul dintre obiectivele unui primar este să formeze o comunitate. Dincolo de canalizare, apă, asfalt și betoane, trebuie să îi facem pe oameni să înțeleagă să vină alături în astfel de momente și să ajute, să fie mai buni”, a spus, după eveniment, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, primarul Raul Urdă. 

Despre vreme și vremuri ne-a vorbit, în același context, și viceprimarul Silviu Popica. 

Am avut emoții mai multe decât în celelalte două ediții. Dacă în prima ediție în trei săptămâni am organizat totul, am fost ca niște copii care nu știau ce fac, în a doua ediție am încercat să facem mai bine și acum consider că a fost mult mai bine. Tocmai de asta am avut și emoții, pentru că trebuia să iasă totul bine. Și vremea ne-a pus un pic la încercare și am trecut nesperat de bine peste zilele ăstea, în care am avut coduri portocalii și roșu”, a spus acesta.

Împreună, formații pentru viitor – bucuria de a cânta

Festivalul a început încă de joi, cu deja celebrul festival național, care adună la un loc viitorii muzicieni ai României, elevi care învață muzica la palate și cluburi ale copiilor, „Împreună, formații pentru viitor”. Au spus „prezent” peste 100 de artiști, organizați în șapte trupe mari.  

A fost foarte frumos. Vremea a ținut iar cu noi. De când fac festivalul la fel am pățit de fiecare dată: nu a plouat niciodată ca lumea. Am făcut și o trupă ad-hoc. A cântat joi seara. Au făcut repetiții doar miercuri seara și puțin joi dimineața și au cântat pe scenă. A fost formată din trei membri din Întorsura și doi de la Târgu Jiu”, ne-a declarat fondatorul festivalului, profesorul și muzicianul Dan Tohănean. 

Poate că merită să reamintim aici că Întorsura Fest s-a născut din dorința de a duce festivalul „Împreună, formații pentru viitor” la un alt nivel, de la un eveniment organizat în curtea Clubului Copiilor, la unul care implică toată comunitatea și oferă tinerilor artiști șansa de a cânta pe aceeași scenă cu nume mari ale muzicii ușoare.

Sunt sigur că o să iasă mari muzicieni și din generațiile ăstea”, a mai punctat Dan Tohănean. 

Motocicliști din toată țara și din străinătate au simțit bucuria de a fi integrat 

Pe lângă muzică, și motoarele au fost vedete ale festivalului. Peste 300 de motocicliști și-au găsit locul în sânul comunității întorsurene în cele câteva zile de festival. Punctul culminant a fost sâmbătă, când a avut loc parada moto. A pornit pe drumul asfaltat de sub dumbravă și s-a dus prin tot orașul, spre benzinăria de la Sita și apoi spre rondul de la Brădet. Au fost prezenți aici motocicliști din toate zonele țării, dar și din Italia – printre care și unul dintre cei șase fondatori Doomstriker Europa. 

Am găsit aici o familie de oameni care vrea să facă ceva pentru locuitorii acestei zone minunate. Am fost primiți cu brațele deschise. Clubul Doomstriker LEMC este un club de familie, deci ne-am integrat. Dezideratele noastre de caritate și educație, pentru că ăsta e specificul clubului, s-au îmbinat extraordinar de bine cu tot ceea ce primarul din acest oraș vrea să facă pentru comunitate. Atunci pentru noi totul este foarte simplu. (...) Deviza clubului Doomstriker este «nu ne vom opri aici». Oamenii acestei zone merită”, ne-a spus președintele Doomstriker LEMC România, Ovidiu Munteanu.

Tot acesta a punctat și că lumea trebuie să înțeleagă faptul că motocicliștii nu sunt „băieții răi” din filme, ci sunt oameni cu inimi mari care sar în ajutorul celor aflați în nevoie. Și s-a văzut acest lucru și la Întorsura Fest, prin acțiunile caritabile coordonate de comunitatea moto. 

Tombole și bucuria de a ajuta 

Și dacă tot vorbim de tombole, așa cum am anunțat și înainte de festival, ediția de anul acesta s-a concentrat pe dorința de a ajuta, iar în mijlocul întregii acțiuni s-a aflat Ștefania Popica, tânăra din Întorsura Buzăului cu epilepsie farmacorezistentă, care trebuie supusă unei operații costisitoare pentru a se vindeca.

S-au strâns peste 9.000 de lei, bani de care fata are foarte mare nevoie pentru operația care o va ajuta să își recapete sănătatea. Oamenii au donat pur și simplu, dar au și participat la tombole, fie pentru a câștiga biciclete, fie pentru a se număra printre norocoșii care au putut vedea festivalul de la înălțime, din balonul cu aer cald ridicat pe stadionul de fotbal. 

Pentru a promova în continuare pagina de Facebook a festivalului, în perioada următoare vor fi organizate licitații online aici. Astfel, continuă seria de acțiuni caritabile. 

S-au strâns în total aproape 9.000 de lei și urmează să organizăm licitații pentru cele două tablouri primite, unul făcut de un motociclist și altul de pictorul din Întorsura, Alex Stroe, dar  și pentru o lampă frumoasă, făcută din piese din dezmembrări, de un club moto partener Doomstriker. (...) M-am întâlnit cu Ștefania și mi-a zis că le mulțumește din suflet tuturor și că nu are cuvinte să își exprime recunoștința”, a mai precizat primarul Raul Urdă.

Bucuria de a crea la atelierul OCV

Dacă în anii trecuți echipa ziarului nostru a fost prezentă în calitate de simplu... observator, anul acesta ne-am implicat și cu activități diverse: pictură pe față pentru copii, dar și lucru manual. Astfel, cei mici și talentați au putut folosi foi de ziar pentru a-și pune creativitatea în lumină. Ne-am bucurat să fim acolo, cu viitorii cititori ai ziarului, dar și cu actualii. 

Ne-am bucurat, de asemenea, și să primim aprecieri la scenă deschisă și de la comunitatea de motocicliști. 

Bucuria de a face voluntariat 

Trebuie spus un alt lucru foarte important: în organizarea evenimentului au fost implicați 75 de voluntari. Majoritatea dintre ei sunt tineri, însă au avut și sprijinul a șapte voluntari adulți, care au preluat rolul de coordonatori și lucrurile au mers ca unse. 

Oamenii au început să înțeleagă faptul că voluntariatul nu e o corvoadă, că nu e doar pentru copii”, a mai spus viceprimarul Silviu Popica. 

Organizatorii au apreciat din nou faptul că oamenii au înțeles să păstreze curățenia, dar și care este rolul voluntarilor într-un festival, respectiv acela de a ajuta.

Le mulțumesc întorsurenilor și îi felicit că au fost extraordinari”, a transmis viceprimarul. În același context, atât el, cât și primarul și-au manifestat aprecierile și față de angajații din primărie, care au fost prezenți pe toată durata evenimentului și s-au implicat în organizare pe toate planurile. 

Marele câștig este că ne civilizăm și demonstrăm că știm să facem lucrurile și altfel, mai bine”, a spus și primarul cu referire și la atitudinea participanților, care nu au aruncat gunoaie pe jos. 

O comunitate care are motive de bucurie

Nu am spus până acum nimic de marii artiști care au ridicat nivelul evenimentului și au fost principalul catalizator, dar vă reamintim, spre final, că printre ei s-au numărat Ștefan Bănică Jr., Cargo, Puya, Vescan, Taxi, dar și Tituș Constantin, Riff și Gențiana. 

Show a făcut și deținătorul a multiple recorduri mondiale, Gabi Orban din Sfântu Gheorghe, care, în ciuda ploii și condițiilor nefavorabile pentru acrobații cu bicicleta, a smuls multe aprecieri și ropote de aplauze de la publicul care a vrut și a primit distracție. 

Punctăm și că festivalul a fost organizat de Primăria Întorsura Buzăului și Clubul Copiilor din oraș, cu sprijinul mai multor sponsori. A avut parte de finanțare și din partea Ministerului Culturii, în sumă de 75.000 de lei, după ce, în primă fază proiectul autorităților nu a primit, ca în edițiile trecute, sprijin de la Secretariatul General al Guvernului. Așa că, în cele din urmă, acesta a fost un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii. 

Pregătirile pentru ediția de anul viitor au început deja. Autoritățile au anunțat că așteaptă de la oameni nume de artiști pe care ar dori să îi vadă pe scena Întorsura Fest la ediția a patra. Nominalizările pot fi făcute pe pagina de Facebook a festivalului, @intorsurafest. 

Iulia Drăghici – Taraș și echipa OCV

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.