LIFESTYLE 14 octombrie 2015

6 obiceiuri care sunt la fel de dăunătoare ca fumatul

de Covasna Media | 314 vizualizări

Un nou studiu arată că în ciuda faptului că nu fumaţi şi aveţi, în gene­ral, un stil de viaţă sănătos, există alte obiceiuri care pot fi „la fel de dăunătoare că fumatul”. Din fericire, următoarele 6 obiceiuri dăunătoare pot fi rezolvate, cu mici modificări ale rutinei zilnice.

Iată care sunt cele 6 obiceiuri care sunt la fel de dăunătoare că fumatul.

1. Statul pe scaun întreaga zi

Chiar dacă faceţi sport constant, statul pe scaun pentru o perioadă prelungită de timp (fie că este vorba de birou sau de maşină) este asociat cu mai multe probleme de sănătate.

Rezolvaţi problema: Amintiţi-vă să luaţi mici pauze la muncă şi acasă încercaţi să nu staţi întreaga seară pe canapea, la televizor.

2. Mâncaţi prea multă carne şi brânză

Proteinele animale sunt bogate în IGF-1, un hormon de creştere care poate stimula creşterea celulelor canceroase.

Rezolvaţi problema: Înlocuiţi câteva dintre proteinele animale din dieta dumneavoastră cu surse de proteine vegetale.

3. Gătitul cu gaz

Persoanele care gătesc cu gaz primesc „o doză în plus” de monoxid de carbon, dioxid de azot, şi formaldehidă de fiecare dată când gătesc o masă. Aceleaşi substanţe dăunătoare se regăsesc şi în fumatul pasiv.

Rezolvaţi problema: Folosiţi hota de aerisire atunci când folosiţi aragazul sau plita. Acest lucru poate reduce nivelul de poluare cu 60% până la 90%.

4. Gătitul cu uleiul greşit

Chiar dacă folosiţi un cuptor electric, acesta nu este imun la efectele poluante ale gătitului. Studiile au arătat ca gătitul la temperaturi înalte cu ulei vegetal eliberează aldehide şi hidrocarburi aromatice policiclice, compuşi găsiţi şi în fumul de ţigară.

Rezolvaţi problema: Alegeţi tipul de ulei de gătit potrivit pentru dumneavoastră. Spre exemplu, uleiul de măsline nu este bun pentru prăjit sau pentru gătit la temperaturi înalte, dar este bun pentru alimentele gătite la temperaturi reduse sau în dressing-urile pentru salate. Uleiul de avocado este excelent pentru gătitul la temperaturi înalte.

5. Solarul

Un studiu realizat recent a estimat că solarul duce la apariţia a aproximativ 420.000 de cazuri de cancer de piele în Statele Unite în fiecare an. Fumatul, prin comparaţie, duce la apariţia a 226.000 de cazuri de cancer la plămâni.

Rezolvaţi problema: A învăţa să îţi iubeşti pielea albă este primul pas. Dar, dacă doriţi o strălucire naturală, mâncaţi mai mulţi morcovi şi roşii, sugerează un studiu publicat în revista Evolution and Human Beha­vior. Ambele alimente sunt bogate în carotenoizi, care dau o nuanţă specifică pielii.

6. Lipsa somnului

Privarea cronică de somn poate declanşa hipertensiunea arterială, infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale, obezitatea şi o serie de alte probleme de sănătate. Un studiu a arătat că cei care nu dorm cel puţin 6-7 ore pe noapte au rata de mortalitate egală cu fumătorii.

Rezolvaţi problema: Nu presupuneţi că a fi obosit este un lucru normal. Dacă simţiţi că nu dormiţi suficient, vorbiţi cu un specialist pentru a vedea dacă nu suferiţi de o afecţiune precum apneea de somn, scrie Medlive.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.