LIFESTYLE 24 iunie 2018

5 plante decorative recomandate pentru apartament

de Iulia Drăghici - Taraș | 4287 vizualizări

Pentru interior, specialiștii recomandă îndeosebi plantele cu multe frunze și mai puține flori

O vorbă din popor spune că „o casă fără flori e ca un trup fără suflet”. Nicio casă care își propune să îndeplinească funcția de cămin nu ar trebui să fie lipsită de plantele decorative, care fac mult mai mult decât să devină simple elemente ale decorului. În schimbul luminii, a apei și pentru puțină atenție, florile din casă ne bucură ochii, dar mai presus de toate purifică aerul în mod natural. Totuși, specialiștii ne atrag atenția că dacă vrem maximum de beneficii cu minimum de efort, și în cazul plantelor decorative este necesar să cunoaștem câteva trucuri.

„În general, florile cu mult verde sunt mai potrivite pentru apartament pentru că pot fi udate doar o dată pe săptămână și nu sunt așa sensibile. Plantele cu multe flori sunt foarte ușor influențate de curent, de soare, căldură, deci sunt mai pretențioase”, ne-a spus florăreasa din Parcul Elisabeta, cu o experiență de peste 8 ani în domeniu, Claudia Székely.

Urmăriți în continuare o listă cu 5 recomandări de plante menite să ne înfrumusețeze casele venite din partea florăresei din Sfântu Gheorghe.

1. Orhideea

În fruntea listei celor mai frumoase și populare plante decorative de apartament se găsește celebra orhidee. Florile colorate sunt o adevărată bucurie pentru ochiul liber, iar îngrijirea orhideei nu solicită foarte mult timp. Este bine de știut că orhideea trebuie ținută într-un loc în care să fie ferită de lumina directă a soarelui și că trebuie udată doar o dată pe săptămână. De reținut este și că udarea nu se face nu direct pe pământ, ci în vas. Mai mult, după ce o floare se usucă, specialiștii recomandă tăierea tijelor.

Potrivit site-ului www.horticultorul.ro, în trecut doar persoanele bogate aveau astfel de flori pentru că se înmulțeau greu, însă cu timpul s-au au făcut progrese și descoperiri în acest domeniu, astfel că acestea sunt acum accesibile tuturor.

Prețul unei orhidee pleacă de la 25 de lei, însă poate ajunge și până la 200 de lei, în funcție de soi, dimensiune și alte criterii.

2. Flamingo (Anthurium)

Planta verde cu floarea roșie, albă, roz sau portocalie, în funcție de specie, este cu siguranță una pe care am văzut-o în florării, chiar dacă numele nu ne este la fel de cunoscut ca în cazul orhideei. Anthurium este potrivită pentru apartament sau casă pentru că are nevoie de temperatură constantă, care însă nu trebuie să scadă sub 15 grade, spun specialiștii.

Floarea flamingo are nevoie de lumină, însă nu trebuie ținută în bătaia directă a soarelui, pentru că se vor arde frunzele. De asemenea, este bine de știut că la udare, apa nu trebuie să băltească în ghiveciul florii. În perioada verii, floarea trebuie udată des, însă iarna trebuie rărit procesul. Mai mult, o dată la doi sau trei ani pământul acestei flori trebuie schimbat.

Floarea se găsește în magazine și florării la prețuri între 30 de lei și 150 de lei.

3. Spathiphyllum-Crinul Păcii

E suficient să îi auzim denumirea populară – Crinul Păcii, și deja ne îndrăgostim de această plantă de apartament. Cu frunzele lungi și lucioase și floarea albă și plăcut mirositoare, Spathiphyllum „înflorește abundent primăvara și sporadic în celelalte sezoane. După două săptămâni de la deschidere, floarea de Spathiphyllum își schimbă culoarea în verde. Din acest moment mai durează încă 2-3 săptămâni”, informează FabricadePlante.ro.

„Crinul păcii are nevoie de temperaturi medii de 20–25 grade în timpul verii și 14–15 grade iarna. Are nevoie de apă multă, atât în substrat care trebuie menținut permanent reavăn, cât și în atmosferă. În aer solicită o umiditate relativă de 75–80 %. Vara, plantele se pulverizează, menținându-se astfel o umiditate atmosferică ridicată”, arată și site-ul ÎngrijireaFlorilor.ro.

Prețul Crinului Alb variază între 20 de lei și 50 de lei.

4. Guzmania

Cu toate că trăiește doar pentru o perioadă limitată, de șase luni, până la un an, guzmania rămâne o plantă îndrăgită de florari și decoratori, care o recomandă pentru frumusețea acesteia. Guzmania este o plantă fără mari pretenții de îngrijire, cu un look modern și colorat.

Chiar dacă are o existență efemeră, guzmania este ușor de întreținut și are nevoie în general de apă suficientă, astfel încât pământul să fie întotdeauna umed. Nu îi place lumina directă și suportă temperatura medie.

În ceea ce privește prețul, acesta se încadrează între 20 și 100 de lei. 

5. Epipremnum aureum (Iedera diavolului)

Plantă cățărătoare, Epipremnum aureum este recomandată de florari datorită proprietăților acesteia de a purifica aerul. Popular, floarea se mai numește și planta telefon. Nu este pretențioasă în ceea ce înseamnă udarea, astfel că în perioada de iarnă ajunge și dacă o udăm la 7 – 10 zile.

Prea multă lumină nu îi este benefică pentru că îi arde frunzele, astfel că cel mai bine îi priește în umbră parțială, indiferent de sezon.

Planta se găsește de cumpărat la prețuri între 40 de lei și poate ajunge până la 600 de lei.

În afară de aceste recomandări, zeci, sute sau poate mii de alte specii așteaptă să fie aduse în casele voastre. Plantele rămân cea mai sigură investiție în decorare, pentru că indiferent de trenduri, florile nu se demodează niciodată, așa că nu ezitați să vizitații florăriile și magazinele de profil.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.